Site coolinaria.ro

Sindromul premenstrual si graviditatea afectate de consumul de cafea


Sindromul premenstrual si graviditatea afectate de consumul de cafea Pentru femeile gravide riscul de a pierde sarcina daca se consuma mai mult de o ceasca de cafea pe zi este destul de mare, mai ales atunci cand consumul de cafea este insotit si de tutun sau alcool. Studiile medicale au arata cum poate cafeina afecta femeile intr-un mod diferit de cel in care actioneaza asupra barbatilor. Astfel s-a ajuns la concluzia ca exista interactiuni la nivelul hormonilor sexuali si s-a facut si legatura cu sindromul premenstrual care poate fi agravat in cazul consumului de cafea sau alta bauturi care contin cafeina.

Interactiunea dintre estrogen si progesteron, hormonii sexuali feminini, cu cafeaua nu este intotdeauna lipsita de anumite beneficii si este chiar indicat consumul de cafea insa la femeile de varsta a treia, in acest caz existand un efect pozitiv pentru incetinirea declinuluiui mental. Daca la femei acest lucru este valabil nu la fel se intampla si cu barbatii care nu vor reactiona la fel prin consumul de cafea si de aici legatura intre hormonii specifici si relatia cu cafeina.

In ce priveste sindromul premenstrual si consumul de cafea problema nu sta atat in interzicerea acestei bauturi in perioada de criza cat in incercarea de a elimina atat cafeaua cat si alcoolul sau oricare alt factor de risc care poate exacerba simptomele. Atunci cand acestea se manifesta nu e recomandat sa consumi acele bauturi si alimente care pot genera insomnie, iritabilitate sau dureri de cap, si cafeaua trebuie deci evitata pe cat posibil.

In cazul femeilor gravide legatura este mai clar evidentiata aici aparand si problemele fatului si reactiile acestuia, care combinate cu cele ale mamei pot in anumite situatii sa declanseze crize care sa aiba ca rezultat pierderea sarcinii sau un mare disconfort pe perioada acesteia. Nu s-au stabilit inca legaturi foarte bine dovedite din punct de vedere stiintific intre consumul de cafea si sindromul premenstrual sau graviditate, dar din cele publicate pana in prezent se poate recomanda o reducere stricta a consumului de cafea pe perioadele de timp cu grad mare de risc si, daca nu se poate renunta la cafea, atunci e bine sa se limiteze consumul zilnic la cel mult doua cesti insa ideal ar fi sa se bea doar o ceasca de cafea, dimineata, dupa servirea micului-dejun.

Autor:   Lucia Mihailescu