Site coolinaria.ro

Alimentele termogene si rolul lor la o dieta de slabit


Alimentele termogene si rolul lor la o dieta de slabit Numite oarecum pompos cu termenul de alimente termogene, toate produsele care contin proteine complete si diverse alte ingrediente cu rol hotarator in marirea ratei metabolismului si a arderii intense a caloriilor sunt considerate in prezent foarte importante de introdus la orice dieta de slabit gratie modului in care reusesc sa arda grasimile fara a cauza efecte secundare si fara a crea vreun disconfort persoanei aflata la dieta.

In Canada, de exemplu, o femeie care cantarea aproape 150 de kilograme a reusit sa slabeasca foarte mult consumand preponderent astfel de alimente si atingand o greutate corporala optima de numai 64 de kilograme intr-un interval de timp de doar 18 luni. Motivata de succesul sau demn de Cartea Recordurilor, canadiana a pus ulterior la punct si o adevarata dieta de slabit, inspirata in totalitate din experientele sale trecute cu obezitatea si pierderea in greutate.

Cathi Graham a devenit astfel autoarea unei carti de mare succes in Occident, ea nebeneficiind de o educatie de specialitate, dar reusind totusi sa puna cap la cap toate informatiile necesare unei persoane obeze care doreste sa slabeasca mult in greutate, optand pentru o dieta fundamentata pe rezultate reale si nu doar pe principii teoretice.

In ce consta dieta cu alimente termogene
Intitulat in original "The Fresh Start Thermogenic Diet" (Un start inviorator cu dieta termogena), planul alimentar pus la punct de Cathi Graham va stimula pozitiv intregul sistem digestiv, punand accentul pe alimentele termogene si eliminand definitiv produsele cu indice glicemic crescut, iar carbohidratii de asemenea vor putea fi limitati sever printr-un program special gandit de catre autoare si pus la dispozitia cititorilor intr-un capitol special din cartea sa de nutritie.

Diferite de alimentele cu calorii negative, care si acestea sunt utile la o dieta de slabit, alimentele termogene produc suplimentar si energie (caldura) in organism, de unde si denumirea lor savanta si mondena de alimente termogene. Astfel, carnea slaba, pestele, unele branzeturi degresate, ouale, nuci si seminte bogate in uleiuri mono si polinesaturate, algele de mare, produsele din soia, dar si anumite fructe si cereale vor avea un rol decisiv in cresterea ratei metabolice si arderea intensiva a grasimilor.

Alaturi de alimentele bogate in proteine si grasimi sanatoase din gama amintita anterior, tot cu efecte termogene puternice sunt considerate a fi si o serie lunga de condimente proaspete sau uscate, dintre acestea cele mai cunoscute noua fiind curcuma, scortisoara, otetul din cidru de mere, usturoiul, chili, telina, mustarul, piperul, patrunjelul verde sau ceaiul verde.

Dieta termogena a autoarei Cathi Graham include alaturi de sugestiile si retetele culinare ideale pentru slabit si recomandari pentru exercitiul fizic, aici putandu-se opta pentru sedinte de aerobic, pentru alergarea usoara si plimbarile in aer liber ori pentru exercitii la sala pentru stimularea masei musculare si arderea corecta a grasimilor din organism.

Asa cum este de inteles, cele mai multe alimente de la dieta termogena sunt in totalitate naturale si neprocesate, existand variante optime ale sale pentru a satisface toate gusturile si preferintele in plan culinar, autoarea oferind si trimiteri inspirate la retete culinare, altele decat cele din cartea sa, precum si unele sugestii suplimentare care pot fi gasite intr-o alta lucrare a sa intitulata "201 Fat-Burning Recipes" (201 Retete pentru arderea grasimilor).

Avandu-se in vedere faptul ca autoarea din Canada a slabit sanatos cu peste 80 de kilograme intr-un interval de 18 luni, ea mentinandu-si apoi o greutate normala pentru mai bine de 20 de ani dupa aceea, este de sperat faptul ca si alte persoane obeze, fara solutii bune la indemana, sa slabeasca la fel de mult urmand dieta termogena sugerata de Cathi Graham.

Nutritionistii care au analizat si comentat dieta termogena nu au oferit note mari autoarei deoarece ei au atras atentia ca aceasta dieta poate prezenta si anumite riscuri pentru sanatate, dar si ca unele etape ale sale pot necesita un buget putin mai mare, dar nu pe termen lung, insa pe ansamblu se crede si de catre specialisti faptul ca "The Fresh Start Thermogenic Diet" poate reprezenta o alternativa buna mai ales pentru persoanele obeze care nu reusesc altcumva sa piarda in greutate.

Alaturi de aceasta carte a sa, Cathi Graham a mai publicat in trecut o alta lucrare de succes, care trateaza tot problema pierderilor echilibrate in greutate, si aceasta putand fi luate in considerare de toti cei interesati - "201 Fat-Burning Recipes" (201 Retete pentru arderea grasimilor). Momentan, situl web oficial al autoarei se afla inca sub constructie, dar va fi lansat in scurt timp, anul acesta, permitandu-ne accesul deplin la toate informatiile utile si alte idei de succes pentru o dieta de slabit moderna creata nu de un specialist in nutritie ci de o persoana care a experimentat pe propria piele suisurile si coborasurile pe care le include mereu pierderea masiva in greutate.

Autor:  Lucia Mihailescu