Site coolinaria.ro

Cum se potrivesc vinurile cu preparatele culinare


Cum se potrivesc vinurile cu preparatele culinare Cea mai apreciata bautura din lume continua sa fie vinul. A cultiva diverse soiuri de struguri, a obtine cea mai limpede si aromata licoare bahica reprezinta cu adevarat o arta. In familiile cu sange albastru continua sa fie o traditie educatia privind recunoasterea valorii unui sortiment de vin.

Atat in privinta obtinerii lui, cat si a servirii sunt cateva reguli bine punctate. Daca vinul rosu merge cu carne rosie, cel alb se potriveste cu preparatele din peste si carne de pasare. Acest lucru nu inseamna ca nu se poate si invers, dupa gustul si dorinta fiecaruia.

Vinul alb
Din categoria vinului alb, cele mai renumite sunt: Chardonnay, Riesling, Pinot Gris si Sauvignon Blanc.
Chardonnay se obtine din struguri, aroma si savoarea lui fiind usor influentate de locul in care au fost cultivati strugurii si unde a fost pregatit. Cand e pus in butoi de stejar, capata o aroma de unt si miere de albine. Cand e ambalat in recipient de otel, are o nuanta mai proaspata. Vinul Chardonnay este specific Burgundiei, o zona din Franta, dar se prepara si in California, tocmai peste ocean. Sortimentele cu mai multe minerale, precum Chablis, se potrivesc cu peste, fructe de mare, pui prajit etc.

Intrucat este foarte cunoscut, Chardonnay se regaseste intr-o oferta variata si poate avea aroma de: mar, pere, lamaie, miere de albine, unt, piersica etc. Este asociat in special mancarurilor pe baza de oua si branza.

Riesling are un gust racoros si reprezinta varianta mai proaspata a Chardonnay si Sauvignon Blanc. Se prepara din mar verde, pere si lime. In timp, prinde aroma de miere de albine. Este specific Germaniei, regiunii Alsacia, din Franta, Finder Lake din New York si unor zone din Australia si din statul american Washington. Se serveste cu mancaruri picante (mexicane, thailandeze etc.), cu carne de pui si porc, cu salate, pateuri etc. Un vin Riesling dry insoteste de minune carnati, salate cu paste, iar unul semi-dry sparanghel, prosciutto, sushi, mezeluri.

Pinot Gris este preparat din struguri si are un gust usor picant. Se potriveste cu paste si salate cu fructe de mare, friptura de pui etc.

Sauvignon Blanc este un vin alb, proaspat si foarte aromat. Are ceva care aduce a grapefruit. E foarte renumit pe Valea Loirei, din Franta. De obicei, trebuie servit alaturi de arome puternice, precum salata de ridiche neagra, dar merge de minune si cu fructe de mare, carne de pui, mancaruri vegetariene, foie gras etc.

Vinul rosu
Din categoria vinului rosu se remarca: Merlot, Cabernet Sauvignon si Pinot Noir.
Merlot este un vin fin, cu arome ierbale si fructate, foarte asemanatoare cu ale Cabernetului. Poate fi gasit pe piata cu arome de prune, afine si, uneori, de menta, ciocolata si eucalipt. Trebuie servit cu gratar de carne de vita, friptura de pui, mancaruri turcesti etc.

Cabernet Sauvignon e cartea de vizita a regiunii franceze Bordeaux, regele vinurilor. Si acesta poate avea arome de afine, prune, iar daca este imbuteliat in stejar, capata aroma de vanilie, ciocolata, cafea si cedru. Se potriveste cu mancarurile din carne de oaie, pasare, vita si rata, dar si cu ciuperci.

Pinot Noir este obtinut dintr-un sortiment de struguri care se cultiva mai greu. Se remarca pe plan mondial prin aspectul ca de catifea si printr-o intensitate a gustului deosebita. Are aroma de capsuni, zmeura si cirese. In timp, capata gust si de ciuperci. Se serveste la o masa cu somon, ciuperci si carne de rata. Despre Pinot Noir se spune ca are o vechime de mai mult de 2.000 de ani.

Vinul rose este perfect pentru o vreme calduroasa, cand vrei ceva racoritor si proaspat. Diferenta dintre vinul roz si cel rosu depinde de cat de mult e lasata coaja strugurelui sa absoarba sucul fructului. Se potriveste cu pizza, salate din carne de vita etc.

Vinul Syrah (Shiraz) este foarte aromat, avand nuante condimentate, dar e absolut delicios. Se serveste cu burgeri, peste la gratar, mancaruri pe baza de carne de miel, si, bineinteles, cu branzeturi frantuzesti.

Autor:  Alina Tibichi