Site coolinaria.ro

Gatim cu spanac - sfaturi si idei de retete


Gatim cu spanac - sfaturi si idei de retete Se spune despre spanac ca este una dintre cele mai bune legume, intarind sistemul imunitar, regland glicemia si curatind organismul de toxine. Indiferent ca il pregatim sau il mancam crud, este important sa stim cum sa-l spalam si sa-l folosim drept ingredient in diverse retete. Sezonul spanacului inseamna intervalele martie – mai si septembrie – octombrie.

Cum se pregateste spanacul
1. Intotdeauna opteaza pentru spanacul cultivat cat mai natural. Majoritatea dintre noi prefera sa aleaga produsele curatate, insa trebuie sa stiti ca ele au fost cultivate cu pesticide si ierbicide. In plus, mare atentie la frunze. Acestea nu trebuie sa aiba pete maro sau galbene ori sa fie decolorate. Daca arata un pic ofilite e posibil sa fi fost culese in afara sezonului. Indeparteaza frunzele decolorate sau vestejite, cozile dure si radacinile.

2. Umple o oala cu apa curata, filtrata, pune 2-3 linguri de suc de lamaie sau orice alt acid de masa, precum este otetul, si inmoaie frunzele cel putin 5 minute. Acest lucru va ajuta la curatarea mai profunda a spanacului. Nu sari peste acest pas. Este foarte important ca proprietatile acidului sa extermine toate creaturile minuscule din buchetelele de spanac.

3. Clateste frunzele. Spanacul are reputatia de a fi o leguma murdara, deci trebuie sa o speli si sa o clatesti de cateva ori, pana in momentul in care apa ramane curata.

4. Scoate spanacul fie intr-o caserola speciala, fie pe prosoape de bucatarie pentru a absorbi foarte repede apa.

5. E mai usor sa toci spanacul cand e adunat. Ruleaza-l, iar apoi baga cutitul de-a lungul lui pentru a-l taia in doua. Apoi taie-l marunt.

Cum sa gateste spanacul
1. Fierbere. Este cea mai buna tehnica atunci cand vrei sa-l dezgheti sau sa faci piure. Spanacul este gata atunci cand frunzele sunt complet inmuiate, dar inca de un verde intens.

2. Piure. E folosit mai ales in cazul copiilor mici si in bucataria indiana.

3. Gatit la tigaie. Prajeste prin agitare cu usturoi si ghimbir. Asezoneaza cu tofu si sos de arahide. Spanacul il mai poti sota cu usturoi, ulei si fasii de ardei rosu, tot cam in 2 minute, apoi adauga suc de lamaie. Nu trebuie omise nici omletele si frittatele.

4. Incorporat negatit in salate.


Cand e gatit, spanacul isi micsoreaza mult volumul. Asadar, trebuie sa te asiguri ca ai suficient.

Poti sa-ti creezi propria reteta vegana alegand din lista urmatoare alimentele care se potrivesc perfect cu spanacul: ienibahar, sunca, ardei gras (in special rosu), sirop de orez brun, unt, cardamom, morcovi, branza, chimion, curry, ulei de masline extravirgin, usturoi, ghimbir, hrean, praz, lamaie, menta, ciuperci, mustar, nucsoara, migdale, nuci, masline, ceapa, portocale, piper negru, stafide, seminte de dovleac, tarhon, rosii, otet, iaurt.

Autor:  Alina Tibichi