Site coolinaria.ro

Sparanghelul - sfaturi pentru gatit


Sparanghelul - sfaturi pentru gatit Sparanghelul se cultiva de mai bine de 2 milenii in spatiul mediteranean. El mai este denumit si leguma regala, datorita Regelui Ludovic al XVI-lea al Frantei, care a ordonat amenajarea unor solarii speciale pentru cultivarea tot timpul anului a acestei plante.
Atunci cand alegem sparanghelul trebuie sa fim atenti la culoare, varfuri, prospetime. Astfel, planta trebuie sa fie de un verde deschis, cu nuante purpurii catre varfuri, iar in partea mai lemnoasa, alba. Daca varfurile nu sunt compacte, ci deschise, iar tulpinile sunt moi, e mai bine sa nu-l luam. Pentru a verifica prospetimea, il strangem in mana. Daca se aude un scartait inseamna ca e proaspat.

Cum pregatim sparanghelul pentru gatit
1. Spala un buchet de sparanghel sub un jet de apa rece, apoi scurge-l bine.
2. Inlatura partea inferioara a tulpinelor. Partea de sus a sparanghelului este moale, dar cea de jos e tare.
3. Decojeste tulpina. La cele subtiri nu e necesar sa faci acest lucru.

Cum gatim sparanghelul
Aceasta leguma se gateste prin: aburire, fierbere in apa, pe gratar, prajire si la cuptor.
La aburi. Leaga tulpinile de sparanghel si pune-le intr-o oala cu foarte putina apa, pe foc. Cand incepe sa fiarba, acopera cu un capac si lasa asa vreo 8 minute. Daca sparanghelul se serveste rece, e de preferat sa-l scoti apoi si sa-l dai pe sub un jet de apa rece.
Fierbere. Se pune foarte putina apa intr-o oala si o lingura de sare. Cand incepe sa fiarba, adauga sparanghelul si lasa-l asa vreo 5-6 minute, pana cand vezi ca s-a fragezit.
Pe gratar. Prima data se opareste in apa foarte fierbinte, cu putina sare. Apoi se clateste cu un jet de apa rece si se pune pe gratar. Se ia de pe gratar in momentul in care devine fraged.
Prajire. Se incinge unt sau ulei vegetal intr-o tigaie, iar apoi se pune sparanghelul. Se amesteca in mod constant si se ia de pe foc dupa 4-5 minute.
La cuptor. Pune sparanghelul intr-un vas si adauga o lingura de apa. Acopera vasul cu un capac de plastic, dar lasa un mic locsor prin care sa iasa aburul. Baga vasul in cuptorul cu microunde, la temperatura mare, timp de 2 minute si 30 secunde. Daca vrei sa fie si mai fraged, mai lasa-l inca 30 secunde. Ai grija sa nu-l lasi mai mult de atat, pentru a nu risca sa devina necomestibil.

Mici trucuri extrem de utile
1. Daca vrei sa ingheti spanacul, fierbe-l prin introducerea timp de 3-4 minute in apa clocotinda, apoi scoate-l imediat si baga-l in apa rece. Pune-l in caserole si da-l la congelator. Rezista pana la 9 luni.
2. Sparanghelul poate fi servit si cald, si rece.
3. Expunerea la aburi trebuie facuta numai la sparanghelul tanar.
4. Daca vrei sa-l depozitezi in frigider, impacheteaza capetele sparanghelului in hartie umeda si fereste-l pe cat posibil de lumina.

Sparanghelul merge de minune in salate, paste cu condimente si ulei de masline, in omlete, dar si sotat cu usturoi, ciuperci si tofu sau carne de pui.

Autor:  Alina Tibichi