Site coolinaria.ro

Ananasul - sanatate naturala


Ananasul - sanatate naturala Ananasul, Ananasus comosus, apartine familiei Bromeliaceae, dupa numele careia a fost denumita bromelina, o enzima extrem de importanta pentru corpul uman. Este al doilea fruct tropical preferat de locuitorii continentului american si renumit pentru combinarea gustului dulce cu a celui acru. In afara de gustul sau delicios, ananasul este consumat si datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, antioxidante, dar si pentru ca intareste sistemul imunitar.

Enzima minune
Enzima miraculoasa din ananas o reprezinta bromelina. Aceasta este un mix de substante care poate fi extras din coada si inima fructului, reprezentand, de fapt, un ferment digestiv. Este numita miraculoasa intrucat ajuta la reducerea inflamatiilor, cum ar fi in cazul artritei, si actioneaza impotriva coagulari sangelui si a cresterii numarului de celule canceroase. S-au vehiculat unele informatii despre efectele bromelinei asupra arsurilor, dar nimic nu este sigur deocamdata.

Imunitate ridicata si protectie antioxidanta
Vitamina C este principalul antioxidant solubil in apa din corpul uman care impiedica radicalii liberi sa distruga celulele. Despre radicalii liberi se stie ca duc la blocarea arterelor, la aparitia diverselor boli de inima, dar si la dezvoltarea problemelor asociate cu osteoartrita. Mai mult, vitamina C este vitala pentru un sistem imunitar sanatos, putandu-se evita astfel infectiile auriculare, gripa si raceala. Ananasul este recomandat spre consum persoanelor anemice, obeze, celor care sufera de litiaza, guta, constipatie etc.

Sursa excelenta de mangan si tiamina (vitamina B1)
Ananasul este o sursa excelenta de mangan, un mineral esential pentru unele enzime necesare producerii energiei corporale. Mai mult, acest fruct contine si multa vitamina B1, care vine in completarea efectelor manganului. In afara de cele mentionate, in ananas se mai gasesc: vitamina A, calciu, fosfor, potasiu si carbohidrati.

Ca multe alte fructe, ananasul este benefic si pentru ochi. Mai mult, potrivit unui studiu in domeniu, consumul a 3 fructe zilnic scade riscul dezvoltarii unor afectiuni mintale.

Autor:  Alina Tibichi