Site coolinaria.ro

Cum alegem, curatam si depozitam ananasul


Cum alegem, curatam si depozitam ananasul In trecut, ananasul era un fruct atribuit in majoritate celor bogati intrucat costul transportului lui, tocmai din America de Sud, era mare. Acum insa, el este raspandit in toata lumea. De la un ananas se folosesc: sucul, pulpa fructului si miezul tare.

Sucul de ananas este excelent pentru mancarurile marinate. De fapt, bromelina, o enzima specifica, este atat de puternica in descompunerea materialelor textile, incat persoanele care recolteaza fructele si cele care lucreaza in fabricile de conserve trebuie sa poarte manusi pentru a-si proteja pielea.
Sucul nu numai ca fragezeste carnea, ci ii da si o aroma tropicala. Mai mult, impiedica oxidarea fructelor si a legumelor, dar nu trebuie folosit proaspat pentru a nu fragezi alimentele. Pentru o cana de suc de ananas sunt necesare 3 fructe.

Inima fructului, care este, de obicei, inlaturata, poate fi taiata pe lungime si utilizata ca betisor pentru bauturile din fructe.

Ananasul se regaseste cel mai adesea in salate cu legume si fructe, dar merge si cu carne de porc sau de pui si fructe de mare.

Cum se alege
Intotdeauna este indicat sa alegi un fruct cat mai proaspat si copt. Cel mai usor recunosti un ananas proaspat daca vezi ca are frunze verzi, neofilite, care se rup imediat, si o coroana compacta. De asemenea, fructul nu trebuie sa aiba nici o urma de mucegai, "ochii" sa fie stralucitori, mari si de culoare deschisa. Evita fructele care sunt uscate ori par vechi si au incretituri. "Ochii" de culoare inchisa, frunzele galbene sau maro si petele indica un fruct trecut.

In plus, un ananas copt trebuie sa aiba o aroma dulce si puternica. Cel mai proaspat ananas gasesti in intervalul martie–iunie, adica in sezonul lui. Odata ce fructul a fost taiat de pe planta, cu siguranta nu se va mai coace. Fara nici un fel de amidon, el va incepe sa fermenteze.

Cum se curata
Mai intai se indeparteaza coroana de frunze. Apoi se introduce cutitul ascutit in fruct si se taie coaja intr-o miscare verticala descendenta, urmarind curbura fructului. La final, trebuie curatati bine "ochii". Pentru a nu pierde din zeama, e de preferat decojirea intr-un platou. La final, pot fi stoarse de zeama si cojile.

Pentru a fi sigur ca nu te ranesti, poti utiliza un cutit pentru ananas. Introduci dispozitivul in mijlocul fructului si rotesti. Automat, coaja este indepartata.

Cum se depoziteaza
De obicei, ananasul se tine la temperatura camerei. Acest lucru ii va creste aciditatea, dar nu si nivelul de zahar. Daca este copt, va rezista in jur de 3 zile, intrucat e destul de perisabil. Ananasul nu ar trebui depozitat in frigider, insa, din moment ce a fost curatat si feliat, e mai bine sa fie tinut in vid, la rece.

Fructul proaspat taiat poate fi inghetat in suc sau sirop, dar isi va pierde din aroma. Cel mai bine este sa-l cureti, sa-i scoti miezul, sa-l tai in bucati si sa-l pui in pungi inchise ermetic, cu sucul proaspat. Va rezista astfel la inghetat in jur de 6 luni.

Daca observi ca ananasul conservat are un gust usor de metal, tine-l jumatate de ora in apa rece. Daca nu consumi toata conserva odata, ar trebuie sa ingheti resturile in sucul propriu si sa le consume in aproximativ o saptamana.

Autor:  Alina Tibichi