Site coolinaria.ro

Caisele - cum le alegem, le conservam, le gatim


Caisele - cum le alegem, le conservam, le gatim Caisele, cunoscute si sub denumirea de nectarul zeilor, au un miros foarte aromat si un gust dulce. Cel mai adesea, din ele se pregatesc dulceturi, compot, dar intra si in componenta unor salate, alaturi de fistic, migdale etc., ori pot fi servite alaturi de carne de pui, de miel si de porc.

Cum se aleg caisele
In primul rand, trebuie mentionat faptul ca nu este nici o problema daca folosesti caise din conserva, si nu fructe proaspete, intrucat prin procesul de conservare se pierde o cantitate neglijabila de nutrienti.

In al doilea rand, daca mergi la piata sau la supermarket opteaza pentru fructele colorate viu si evita-le pe cele galbene, de culoare pala sau care au pete verzi. Daca sunt prea tari inseamna ca nu au stat suficient pe copac.

Pentru a avea cat mai multi antioxidanti, alege fructe bine coapte. Potrivit unor oameni de stiinta de la Universitatea din Innsbruck (Austria), la fructele coapte, nivelul de antioxidanti este ridicat.

Majoritatea caiselor vandute sunt culese cand nu au ajuns chiar la maturitate. Ele isi schimba usor culoarea si textura dupa ce sunt luate de pe copac, dar nu isi pierd din aroma si gust. Daca vrei sa se mai coaca, procedeaza ca la banane: tine-le la temperatura camerei, intr-o punga de hartie, dar ferite de lumina. Trebuie verificate zilnic intrucat se pot strica usor. Odata recoltate, rezista numai cateva zile in frigider.

Cum se conserva caisele
Caisele pot fi uscate ori pregatite pentru conservare la frigider. In al doilea caz, mai intai trebuie feliate, indepartat samburele, care da un gust usor amar, apoi stropite cu acid ascorbic pentru a nu se decolora, puse in pungi inchise ermetic si bagate in congelator. Vor rezista astfel pana la 3 luni. Ca sa tina si mai mult, chiar pana la un an, pot fi conservate in zahar sau sirop.

In cazul unor sortimente de caise, coaja se intareste daca fructele nu sunt oparite mai intai. Pentru aceasta, ele trebuie introduse timp de un minut in apa clocotinda, apoi in apa rece, dupa care uscate si puse la inghetat.

Despre caisele uscate se stie ca au nevoie sa fie tinute in frigider, intrucat la o temperatura de 23 grade Celsius se intaresc, se innegresc si isi pierd din valoarea nutritionala. Rezista pana la o luna in punghi inchise ermetic, la temperatura camerei, dar pana la 6 luni in frigider.

Daca vrei sa le consumi si observi ca sunt putin casante le poti inmuia in apa fierbinte. Varianta a doua ar fi sa le stropesti cu putina apa si sa le bagi in cuptorul cu microunde timp de 1-2 minute.

In mod surprinzator, caisele din conserva au mai multa aroma decat proaspete, cumparate din piata, intrucat sunt lasate mai mult timp in copac pentru a se coace natural.

Cum se gatesc caisele
Prima data, aminteste-ti ca fructele taiate se innegresc la contactul cu aerul. De aceea este bine sa le stropesti cu o solutie acida, gen zeama de lamaie sau acid ascorbic.

Apoi, sunt putine retetele in cazul carora e necesara curatarea caiselor de coaja. Pentru a usura acest proces, introdu fructele in apa clocotinda timp de 20 de secunde, apoi in apa rece.

Daca vrei sa maruntesti caisele uscate cu ajutorul unui robot de bucatarie, e de preferat sa pui in recipient niste faina pentru ca fructul sa nu se lipeasca de cutite. In cazul in care doresti sa le feliezi manual, unge cutitul cu ulei sau trece fructele prin faina.

Autor:  Alina Tibichi