Site coolinaria.ro

Gatim cu cafea macinata sau fiarta


Gatim cu cafea macinata sau fiarta Cand auzim de cafea ne gandim imediat la diminetile somnoroase cand mergem direct la ibric si la aroma de boabe macinate care se imprastie in toata casa. Cafeaua este o bautura preferata de foarte multe persoane, dar ea incepe sa fie utilizata din ce in ce mai mult la gatit, si nu numai pentru deserturi. Folosita drept condiment sau fiarta pentru a completa o reteta, ea da un plus de savoare mancarurilor.

Cafeaua poate fi utilizata macinata si fiarta.
In primul rand, e un condiment excelent pentru carne sau chiar peste si fructe de mare. Intrucat are o aroma intensa, e preferabil sa fie pusa mai putina in mancare. Daca mai doresti, poti adauga pe parcurs. Mai mult, o poti combina cu niste alimente mai usoare, precum cartofi sau mazare, pentru a contrabalansa aroma amaruie.

Cafeaua macinata merge de minune cu gratarul intrucat ii da o aroma de afumat. Ea intensifica aroma carnii de vita, de porc si de pui. Intrucat este puternica, trebuie utilizata cu alte arome puternice.
Cafeaua fiarta da o usoara aroma supelor, fripturilor, sosurilor si marinatelor.

Tipuri de cafea
Cafeaua poate fi clasificata nu numai in functie de origine, aroma sau gust, ci si de aspect. Astfel, cafeaua bruta este precum sarea, mai grunjoasa; cea medie e usor granuloasa, mai mult ca nisipul; cafeaua fina este placuta la atingere, un pic mai fina decat zaharul granulat sau sarea de masa. Cafeaua extrafina e mai fina decat zaharul, dar nu chiar sub forma de pudra, la atingere simtindu-se granulatii foarte mici. Cafeaua turceasca este o pudra precum faina.

Exista 7 feluri de cafea: americana, franceza, italiana, europeana, vieneza, instant, uscata si inghetata si decafeinizata (cafeina este eliminata din babe inainte de prajite cu ajutorul unui solvent chimic. Blue Mountain este cea mai ieftina cafea de lux din lume si e produsa in Jamaica, iar Kopi Luwak, cea mai scumpa. Acest ultim sortiment este si cel mai rar din lume, intrucat procesul de fabricatie este destul de complicat.

Mici trucuri despre cum se fierbe cafeaua
1. Nu pune niciodata apa fierbinte in ibric sau in masina de facut cafea. Intotdeauna foloseste apa rece pentru a-i da timp sa ia din aroma.

2. Daca vrei o cafea mai slaba, ia-o de pe foc imediat cum a inceput sa fiarba. In cazul in care preferi sa fie mai tare, las-o pana la final.

3. Evita sa cumperi boabe de cafea aromata. Din cauza uleiurilor cu care au fost stropite boabele de cafea si care aproape ca nu se mai pot curata de pe peretii cafetierei, e posibil sa bei o cafea cu un gust ciudat.

4. Daca doresti o bautura aromata, opteaza pentru sirop de cafea. Miroase frumos si e consistent.

5. Atunci cand pregatesti cafeaua la ibric, adauga un varf de cutit de sare pentru a-i mentine aroma, dar si pentru a-i elimina acidul.

6. Tot in cazul in care o faci la ibric, inainte sa fiarba pune un betisor de scortisoara. Daca o pregatesti la filtru, atunci presara nucsoara sau scortisoara in ceasca, inainte de a se raci.

Autor:  Alina Tibichi