Site coolinaria.ro

Dieta personalizata, sau de ce exista nutritionisti


Dieta personalizata, sau de ce exista nutritionisti Recunoastem ca exista o moda a dietelor si o permanenta nevoie de a fi „un pic mai slaba”. De fapt nu toata lumea recurge la regimuri alimentare pentru a slabi (desi acesta este motivul principal) dar si pentru a corecta o alimentatie defectuoasa sau pur si simplu pentru a îmbunatati calitatea vietii. Exista o obsesie contemporana conform careia nimic din ce exista pe piata alimentara nu mai este bun de mâncat. Nici macar fructele si legumele atât de apreciate în domeniul sanatatii nu mai sunt chiar atât de recomandabile pentru ca sunt tratate cu diferite substante toxice pentru organism. Ma întreb...oare ce sa mâncam ca sa nu ne îmbolnavim?

Dar sa nu ma abat de la subiect. Ideea este ca lumea are nevoie de diete, le cauta, le invoca, le încearca. Important este pe ce baza optezi pentru o anumita dieta în defavoarea alteia. Cum alegi din infinitatea de retete prevazute cu eticheta de „succes garantat”? Auzi de la colega X sau de la prietena Y ca regimul cutare este infailibil, slabesti o suta de kilograme într-o saptamâna fara efort. Asa o fi...dar ce te faci daca saptamâna viitoare pui la loc 150kg?

Una dintre cele mai cunoscute specii de „cautatoare de regimuri” este cea care în ficare zi încearca o alta reteta sperând ca la un moment dat o va gasi pe aceea care sa îi permita sa manânce tot ce îi place si în cantitatile dorite si în acelasi timp sa arate ca un manechin pe podium.

Fiecare dintre noi are o constitutie organica proprie, un anumit tip de metabolism, o rezistenta fizica specifica, o vointa mai mult sau mai putin puternica, un ritm si un program de viata personal. Pe cât de mult semanam pe atât de diferiti suntem. Sunt particularitati pe care nici macar nu le cunoastem dar sunt ale noastre si conteaza. De aceea una si aceeasi reteta nu da rezultate similare la toata lumea. Fiecareia dintre noi i se potriveste o anumita dieta la fel cum i se potriveste o anume pereche de pantofi sau o anumita culoare a parului.

De aceea exista medicii nutritionisti. Ca sa îi consultam si sa ne prescrie acel regim care ni se potriveste, pe care suntem în stare sa îl urmam si care sa ne aduca rezultatele pe care le asteptam, sa ne schimbe modul de viata si conceptia legata de alimentatie astfel încât la încheierea „postului” sa continuam sa ne pastram dimensiunile la cote optime.

Retetele pe care le oferim noi sunt, asadar, orientative, asa ca nu ne vorbiti de rau daca nu vi se potrivesc. Informati-va si cereti parerea unui specialist în nutritie înainte de a lua o decizie.

Autor:  Raluca Alupoaie