Site coolinaria.ro

Vinete - sfaturi despre gatit si depozitat


Vinete - sfaturi despre gatit si depozitat Vinetele sunt foarte des utilizate in mancarurile din Orientul Mijlociu. Ele se intalnesc sub diverse forme: mici, rotunde, lunguiete etc. Cel mai cunoscut soi este Black Beauty ("frumusetea neagra"). Un sortiment mai nou, cel japonez, este lung si subtire, asemanator cu dovlecelul zucchini, si are mai putine seminte. Practic, vinetele sunt niste fructe, dar, ca in cazul rosiilor, sunt considerate ca facand parte din categoria legume.
Culoarea lor porneste de la o nuanta deschisa, in genul lavandei, si ajunge la purpuriu inchis sau verde pal, galben si chiar rosiatic. Desi se gasesc tot anul, perioada vinetelor este intervalul august-septembrie.

Cum se aleg
Atunci cand mergi la piata sau supermarket pentru a cumpara vinete trebuie sa fii atent la urmatoarele lucruri:
- sa nu aiba pete inchise pe coaja sau codita;
- pielita legumei sa fie lucioasa si neteda, fara zgarieturi sau cicatrici. Daca are zbarcituri inseamna ca vinetele au fost recoltate de ceva timp, iar gustul lor e mai amar ca de obicei;
- coaja trebuie sa isi reia cat de cat forma initiala daca apesi usor cu degetul. In cazul in care e prea moale, atunci poti spune ca nu sunt chiar proaspete;
- daca, atunci cand apesi usor, raman imprimate degetele inseamna ca sunt coapte;
- vinetele mai mici au mai putine seminte, o coaja mai subtire si gust un pic mai dulce si mai delicat;
- vinetele cu cicatrici mai mari acolo unde a fost floarea au mai putine seminte.

Cum se depoziteaza
Vinetele sunt destul de perisabile, motiv pentru care nu pot fi depozitate prea mult timp. In functie de momentul in care au fost recoltate, ele pot fi bagate la frigider pana la 4 zile (sau chiar 7, daca sunt culese din gradina proprie). Oricum, cel mai bine e sa le consumi cat mai repede, de preferinta in maximum o zi.

Ai grija cum pastrezi vinetele, intrucat se pot strivi destul de usor. Daca le cumperi in recipiente de plastic, scoate-le si pune-le intr-o punga de hartie, apoi intr-o punga de plastic cu gauri inainte de a le baga la frigider. Nu depozita vinete negatite la temperaturi mai mici de 10 grade Celsius.

Vinetele gatite pot fi tinute in frigider pana la 3 zile (dupa 3 zile incep sa prinda aspect de terci, daca sunt incalzite) sau inghetate pana la 6 luni, sub forma de piure (adauga putina zeama de lamaie pentru a nu se decolora).

Cum se gatesc
Vinetele pot fi fierte, prajite, coapte, sotate, pregatite la cuptorul cu microunde etc. Pot fi consumate ca o gustare, in salate sau ca ingredient al principalului fel de mancare.

Iata cateva sfaturi despre cum se gatesc vinetele:
- nu folosi vase din aluminiu atunci cand pregatesti mancaruri cu vinete, altfel risti ca legumele sa isi piarda culoarea;
- amaraciunea este concentrata chiar sub pielita;
- vinetele mai mici au gust mai putin amar intrucat au mai putine seminte;
- daca pui vinetele in apa cu sare inainte de a le gati, se elimina destul de mult din gustul amar;
- alta varianta de a scapa de amaraciune este sa feliezi vanata, sa o sarezi, sa o lasi asa cam o ora, apoi sa o clatesti cu apa si sa o usuci bine cu niste prosoape de bucatarie;
- pielita vinetelor este comestibila;
- daca vrei sa gatesti toata vanata, inteapa coaja in mai multe locuri pentru a nu se arde;
- din momentul in care le-ai taiat, pulpa vinetelor se va inchide la culoare, la contactul cu aerul. Putina zeama de lamaie sau niste sare le vor pastra culoarea;
- vinetele se pun in mancaruri cu 10 minute inainte de a opri focul.

Daca vrei sa indepartezi excesul de apa, gateste vinetele la cuptorul de microunde. Pune feliile la temperatura mare, pentru 4-6 minute, apoi scoate-le, acopera-le si lasa-le asa 1-2 minute. Foloseste prosoape de bucatarie si apasa usor pe ele pentru a absorbi excesul de apa.

Pulpa legumei se comporta precum un burete, adica va absorbi sucurile si uleiurile. Ca sa nu traga prea mult ulei, da feliile de vinete prin faina, ou batut si pesmet si baga-le o jumatate de ora in frigider inainte de a le praji.

Cum se servesc
Cele mai cunoscute mancaruri cu vinete sunt: musaca, ratatouille, caponata etc.
De asemenea, se poate pregati un piure din vinete, cu usturoi, zeama de lamaie, ulei de masline si tahini (pasta din seminte de susan).
O salata cu vinete, ardei copt, linte, usturoi si vinaigrette este foarte delicioasa.
Si... sa nu uitam de celebrul curry indian, mai ales ca in bucatariile din Orientul Mijlociu vinetele au un rol important.

Autor:  Alina Tibichi