Site coolinaria.ro

Broccoli - sfaturi pentru gatit si depozitat


Broccoli - sfaturi pentru gatit si depozitat Chiar daca broccoli se gaseste tot timpul anului in supermarketuri, perioada sa de maturitate este toamna.

Cum se alege
Cand vrei sa cumperi broccoli, cauta legumele cu frunze de un verde aprins si tari si tulpini subtiri. Acestea din urma trebuie sa fie mai lemnoase, semn al gradului de coacere. Floarea compacta, inchisa destul de bine si de un verde puternic e semn al unei legume bune pentru consum. Cand cumperi broccoli, ai grija sa nu aiba zone in care sa fie moale. E de preferabil sa eviti legumele cu pete galbene sau maro. In cazul in care buchetelele au portiuni galbene inseamna ca leguma este imbatranita.

Cum se depoziteaza
Iata cateva informatii esentiale despre consumul de broccoli:
- trebuie consumat cat mai repede;
- inainte de a baga leguma in frigider, opareste-o si inveleste-o in prosoape absorbante de bucatarie. Trebuie consumata in 2-3 zile;
- intrucat are nevoie de aer, broccoli nu trebuie depozitat in recipiente de plastic inchise etans. Daca il pui in punga de plastic, ai grija ca aceasta sa permita circulatia aerului;
- pentru inghetare, spala leguma bine si tai-o in bucati. Pune-o apoi la aburi sau opareste-o timp de 5 minute. Dupa aceea bag-o in apa rece, usuc-o bine si depoziteaz-o in pungi sau cutii. Rezista inghetata chiar si un an.

Cum se gateste
- prin gatire la aburi si prajire, aroma si savoarea vor fi mai puternice;
- broccoli se taie pe lungime pentru ca mancarea sa fie gata mai repede;
- daca vrei sa gatesti pentru aceeasi mancare si tulpina, si buchetelele, pune in oala prima data tulpina, intrucat are nevoie de mai mult timp decat buchetelele pentru a se patrunde;
- majoritatea bucatarilor prefera sa decojeasca tulpinile mai groase;
- pentru a gati buchetelele de broccoli, aranjeaza-le uniform in vas;
- broccoli la aburi se face cam in 7 minute. Din cand in cand trebuie luat capacul de pe oala pentru a iesi aburul, care ajuta leguma sa-si mentina culoarea verde aprins;
- broccoli nu trebuie spalat decat inainte de a fi gatit;
- intotdeauna, zeama de lamaie se adauga la final;
- daca ai nevoie numai de buchetele, nu arunca tulpinile. Cojeste-le, opareste-le si ingheata-le. Vor rezista pana la 3 luni.

Cum se serveste
- sos din broccoli;
- salate cu carne, branza, ardei, dovlecei, iaurt etc;
- aperitive: rulada, tarte, piure;
- supe.

Autor:  Alina Tibichi