Site coolinaria.ro

Top 10 deserturi inghetate de pe mapamond


Top 10 deserturi inghetate de pe mapamond Inghetata este un desert facut in mod normal din produse lactate si adesea combinat cu fructe sau alte ingrediente si arome. Majoritatea sortimentelor contin zahar, desi unele sunt facute cu alti indulcitori. Denumirea de inghetata difera de la tara la tara. In unele este utilizata crema inghetata, in altele iaurt inghetat, sorbet, gelato etc.
Iata cateva deserturi mai neobisnuite:

1. Ais kacang. Este un desert traditional in Malaezia si Singapore, preparat din sirop dulce, gheata sfaramata si fasole rosii fierte si amestecate cu lapte praf. Uneori se mai pun zmeura si fructe durian. “Kacang” inseamna fasole in Malaezia. Ais kacang mai poate insemna si fulgi de gheata cu sirop din zahar, palmier, plus alte ingrediente.

2. Dondurma. Aceasta denumire turceasca este echivalenta pentru frozen, din engleza. In nordul Grecii i se spune Dudurmas sau Kaimaki. Este renumita datorita texturii si rezistentei la caldura (se topeste mai greu). Se crede ca a fost facuta prima data in regiunea Maraş, motiv pentru care i se mai spune inghetata de Maraş. Este preparata din salep (faina obtinuta din radacina unei orhidee de munte) si mastic resin (un sortiment de aroma pentru guma de mestecat).

3. Kulfi vine din Asia de Sud, mai exact din India. Se aseamana destul de mult cu inghetata pe care o stim, dar e mult mai densa si cremoasa si se topeste mai greu. Originile sale duc spre gustarile reci si deserturile din culturile arabe si mediteraneene. Vanzatorii ambulanti din India o tin in vase de ceramica numite “matka”, umplute cu apa si sare.

4. Halo-halo - un desert popular in Filipine, facut dintr-un mix de gheata sfaramata si lapte, in care se mai pun fructe sau fasole, si servit intr-un pahar inalt sau bol de sticla rece.

5. Parevine - un desert inghetat, fara produse lactate, ajuns in 1969 in New York.

6. Acadea artar: un desert popular primavara in zonele in care sunt plantati artari. Peste zapada proaspata se toarna sirop de artar fiert, ingheata aproape imediat, iar apoi se consuma cu ajutorul unui betisor din lemn.

7. Patbingsu. Se serveste cu precadere in Coreea de Sud si este facut din gheata sfaramata si fasole azuki, carora li se adauga diverse arome, siropuri si fructe. Acest sortiment de desert se regaseste in meniurile marilor lanturi de fast-food-uri din lume din mai pana in septembrie.

8. Es Campur inseamna in baha indonesia (limba officiala care se vorbeste in Indonezia) gheata amestecata cu avocado, jackfruit, zahar lichid, lapte condensat etc. Pentru musulmanii indonezieni, Es Campur reprezinta o mancare specifica Ramadanului.

9. Baobing este specific Chinei. Ce contine? Gheata maruntita foarte marunt, mango, pepene verde, lapte condensat, jeleu etc.

10. Es Teler este un cocktail fructat din Indonezia, pregatit din: avocado, nuca de cocos, jackfruit, lapte condensat, zahar, putina sare etc. In 1982, acest mix a castigat o competitie nationala.

Autor:  Alina Tibichi