Site coolinaria.ro

Supele reci sunt ideale vara


Supele reci sunt ideale vara Cand spui supa, te gandesti la ceva cald, chiar fierbinte, dar bucataria lumii este variata. Ceea ce intr-un loc poate fi cu greu acceptat, in alta parte este normal. Tabu-urile incep sa fie depasite.

Cine nu a auzit de celebrele gazpacho, supe care se servesc reci si a caror combinatie de ingrediente ne uimeste? Desi le ocolim atunci cand ne gandim ce mancare sa gatim, ele au o valoare nutritionala importanta si ne hidrateaza in timpul sezonului cald.

Legumele, leguminoasele, produsele lactate si chiar fructele pot fi transformate intr-o supa consomme sau o supa-crema rece, intrucat toate au un continut scazut de calorii, fiind facute in majoritate din apa, perfecte pentru lunile calduroase, cand consumul de lichide creste.

Clasicele gazpacho si salmorejo
In ambele retete, ingredientul-cheie il constituie rosiile. Din aceste legume, bogate in vitamina C, in combinatie cu ceapa, usturoi, castraveti, ardei gras, paine, apa, sare si ulei de masline, rezulta una din cele mai apreciate mancaruri din sezonul estival, si anume gazpacho. E specifica zonei mediteraneene, fiind originara din Andaluzia, Spania, si are mai multe variatii. Spre exemplu, rosiile pot fi inlocuite cu salata verde, sunca, pepene si chiar capsuni. In variantele noi, poate fi pregatita si din fructe tropicale, avocado, porumb etc.
Salmorejo, pe de alta parte, contine mai multa paine si este mai consistenta, dar in mare are aceleasi ingrediente, cu exceptia ardeiului gras si a castravetelui.

Altfel de supe
Mai putin cunoscute sunt supele cu branza, avocado si sunca. Avantajul il constituie faptul ca mai poti pune in mancare mere, masline si sa nu uitam de ciocolata, pere, ananas.
Vichyssoise este alta supa gustoasa. A fost creata de un bucatar francez la renumitul Hotel Ritz-Carlton din New York, in anul 1917. Se prepara din piure de cartofi si praz si se serveste cu putina crema.
Pe scurt, toate acestea sunt usor de facut, sanatoase, nutritive si revigorante.

Supe de fructe
Supele din fructe sunt un mod ideal de a intra si iesi din vara. Ele sunt specifice Scandinaviei si Europei de Est si reprezinta echilibrul perfect intre dulce si acru. Adesea se utilizeaza sucul proaspat de lamaie pentru a da mai multa savoare fructelor.

Iata cateva exemple de supe reci, numai bune de consumat in sezonul estival:
1. Supa de piersici cu branza proaspata de capra. Fructele se lasa la marinat peste noapte cu caise uscate, miere de albine, otet si ulei de masline, dupa care se trec prin blender.
2. Supa persana cu iaurt. Este pregatita din verdeata, nuci si stafide si se serveste cu crutoane de paine.
3. Supa de pepene galben cu crabi. Mai intai se pregateste supa-crema (o sursa buna de vitamina C si betacaroten), apoi se pun crabii (bogati in zinc).
4. Supa de pepene verde.
5. Supa de lamaie cu sparanghel. Poate fi servita rece sau calda, fiind o adaptare a altui sortiment de mancare, in restaurantul american Acquerello.
6. Supa Sangrita. Combina sucul proaspat de rosii cu cel de portocale. Este inspirata din sangrita, o bautura cu specific mexican.
7. Supa cu castravete si avocado. Se face un piure din toate ingredientele, apoi se da la rece.
8. Gazpacho cu creveti. Se pregateste clasica supa gazpacho (din castravete, migdale, usturoi, ulei de masline, otet de cirese si paine uscata si inmuiata in apa), careia i se adauga creveti.
9. Supa de rosii cu tarhon.
10. Gazpacho pregatit pe foc. Legumele sunt puse direct pe carbuni incinsi. Astfel, supa prinde o aroma usoara de fum.

Foto: Wikipedia

Autor:  Alina Tibichi