Site coolinaria.ro

Bauturi racoritoare


Bauturi racoritoare Ideea de a bea sucuri de fructe este o modalitate sanatoasa de a ne alimenta. Ele se prepara foarte usor si au continut ridicat de nutrienti si vitamine, pe care corpul uman aproape ca il absoarbe imediat.

Odata cu venirea sezonului estival, avem tot mai multa nevoie de lichide pentru a inlocui apa pierduta din cauza temperaturilor ridicate. Atunci cand transpiram, pierdem vitamine si minerale, astfel ca nu exista altceva mai bun decat fructele si legumele pentru a ne revigora.

Sucurile contin minerale precum potasiu, vitamina A (morcovi, piersici si caise), C (citrice), E (avocado) si fibre (smochine). Asta inseamna ca sucurile au proprietati diuretice, antioxidante, nutritive.

Cum se prepara sucurile de fructe
Atunci cand vrem sa bem un suc de fructe trebuie sa fim atenti si la momentul zilei in care il vom consuma. Spre exemplu, cele care contin multa fructoza provoaca foame, unele trebuie consumate pe stomacul gol intrucat furnizeaza multa energie si ne curata sistemul digestiv; altele ne relaxeaza, de aceea e bine sa fie baute dupa cina, inainte de somn.

Cel mai bine este ca sucurile de fructe sa fie consumate cat mai repede dupa ce au fost pregatite, pentru a nu pierde din minerale si vitamine din cauza procesului de oxidare, care intervine la contactul fructelor cu aerul. Acesta e motivul pentru care un suc de fructe nu trebuie sa fie tinut in frigider mai mult de 24 de ore.

In majoritatea cazurilor nu este recomandata indepartarea cojii, ci numai atunci cand nu suntem siguri de provenienta fructelor. Daca sucul este prea concentrat, se poate dilua cu putina apa sau poate fi amestecat cu alte sucuri. Mierea de albine, frunzele de menta etc. vor accentua aroma bauturii, daca aceasta e pregatita din fructe. In cazul legumelor se pot adauga: sare, busuioc, piper, sos Tabasco etc.

Combinatii de arome
Sucurile de mere si pepene verde sunt ideale pentru acele zile care ne epuizeaza. Acelasi efect il au si cele de portocale, piersici, pepene galben si ananas, carora li se adauga o lingura de miere de albine. Combinatia de mere cu struguri lupta cu raceala, portocalele sunt bune pentru afectiunile aparute in sezonul rece, ananasul are multi agenti antiinflamatori, iar grapefruitul, papaya si ananasul ne ajuta sa dam jos kilogramele in plus, intrucat au putine calorii.

Sucurile de legume - sanatate curata
Majoritatea legumelor pot fi consumate si sub forma de sucuri. Unul dintre avantaje il constituie faptul ca, din moment ce nu au proteine, nu stimuleaza sucurile gastrice, astfel ca nu influenteaza aparitia aciditatii sau a ulcerului.

Legumele contin in general vitaminele B si K, iar unele, printre care si sparanghelul, au si fibre. Se pot pregati diverse sucuri din morcovi, spanac, castraveti, varza. Important de stiut este faptul ca unele nu trebuie puse in cantitati mari intrucat au o aroma puternica. Combinatia de morcovi, spanac, salata verde sau sparanghel combate acneea, iar cea de suc de rosii cu castraveti, ceapa si o lingura de ulei de masline ne calmeaza.

7 sucuri ideale pentru sanatate
1. Suc de lamaie. Actioneaza foarte mult asupra sistemului digestiv. Multi diabetici au un nivel scazut al acidului gastric, astfel ca acidul din sucul de lamaie compenseaza deficienta.
2. Sucul de sfecla rosie ajuta la crearea si dezvoltarea celulelor rosii din sange. Este bun si pentru persoanele care au pierderi de memorie sau nu se pot concentra, ori pentru femeile cu probleme de menstruatie sau aflate la menopauza.
3. Suc de mango. Are foarte multi antioxidanti care ajuta la prevenirea mai multor tipuri de cancer, dar curata si sangele.
4. Suc de tomate. Licopenul din sucul de tomate se pare ca scade riscul dezvoltarii cancerului de prostata. El are mult mai putin zahar si mai putine calorii decat sucul de fructe.
5. Suc de mere. Este benefic pentru sanatatea inimii si a plamanilor, dar e recomandat si pentru ficat si intestine.
6. Suc de rodie. Scade presiunea arteriala.
7. Suc de pepene rosu. Ajuta la scaderea in greutate in mod natural si fara probleme.

Autor:  Alina Tibichi