Site coolinaria.ro

7 gustari de vara si importanta lor


7 gustari de vara si importanta lor Asa cum o masina are nevoie de combustibil pentru a porni, asa omului ii trebuie o alimentatie adecvata. Degeaba spunem noi ca mancam diverse produse, atat timp cat fie nu ne sunt suficiente, fie chiar nepotrivite. Spre exemplu, multe persoane evita sa mai manance intre pranz si cina, preferand sa munceasca. Ori, in alte cazuri, in loc sa opteze pentru ceva adecvat, consuma mai multe calorii decat ar trebui. Pentru a evita acest lucru trebuie sa stii cateva lucruri foarte importante.

In primul rand, o gustare dupa pranz inseamna mai putin apetit la cina. Ea trebuie sa fie usoara, dar nu consumata inainte de a ne baga in pat, intrucat somnul incetineste procesul de digestie. Mai mult, ne ajuta sa trecem de cele 4-5 ore dintre mesele principalele ale zilei.

Copiii, intrucat sunt in crestere, au nevoie de vitamine, minerale, carbohidrati si proteine. Chiar daca adultii au trecut de mult timp de aceasta etapa, nu inseamna ca nu trebuie sa acorde importanta gustarilor de dupa-amiaza.

Clasicele gustari
Aceste gustari trebuie sa fie sanatoase, nutritive si sa nu includa pe cat posibil produsele care nu reprezinta cea mai buna optiune, precum prajiturile sau biscuitii cumparati. Spre exemplu, sandvisurile sunt o alegere potrivita, indiferent daca se pregatesc din bagheta sau paine feliata, intrucat contin carbohidrati, fibre si minerale.
Alta optiune ar fi produsele lactate (un pahar de lapte, un milkshake sau iaurt), cerealele sau, la fel de bine, fructele (portocale, pere, mere, banana).

Gustarea de dupa-amiaza poate consta si in combinatia de biscuiti cu lapte, intrucat contine nutrienti suficienti. Evident, este important si ce fel de biscuiti vrei. Indicat este sa-i cumperi pe cei cu foarte putine ingrediente.

Daca nici asta nu-ti este pe plac, atunci opteaza pentru o bucata de paine cu ciocolata, unt, un bol de cereale si branza nepasteurizata, cu miere de albine si struguri.

Iata 7 gustari numai bune pentru plaja:
1. Morcovi in loc de covrigi. Pigmentul de betacaroten protejeaza pielea de atacul radicalilor liberi si ofera energie.
2. Pepene rosu in loc de inghetata. Daca vrei ceva dulce, consuma o felie de pepene verde in detrimentul produselor lactate. Licopenul din fruct asigura hidratarea necesara a pielii.
3. Struguri inghetati in loc de prajiturele. Nu numai ca au un continut ridicat de antioxidanti, dar nu au nici calorii.
4. Ceai verde rece in loc de bauturi carbogazoase.
5. Apa in loc sifon.
6. Suc natural de fructe in loc de suc cumparat la cutie. Sucurile de fructe cu continut mic de zaharuri au din belsug antioxidanti. Bauturile ambalate, in schimb, contin si calorii.
7. Shake in loc de batoane de ciocolata. Nu numai ca te racoresti, dar ai grija si de sanatatea parului si pielii tale.

Autor:  Alina Tibichi