Site coolinaria.ro

Cum gatim mai eficient vara


Cum gatim mai eficient vara Din cauza temperaturilor ridicate din perioada aceasta a anului, gatitul inseamna mai mult efort si rabdare din partea noastra. Pe langa valorile din termometre, trebuie sa facem fata si caldurii emanate de diverse aparate electrocasnice. Pentru sezonul estival sunt ideale retetele care nu necesita cuptor, aragaz, foc etc. Daca, totusi, ni se mai face pofta de paste, orez etc., e bine sa stim cateva trucuri pentru a infrunta mai usor caldura din bucatarie:

- e mai bine sa gatim seara, intrucat atunci temperatura este mai scazuta si facem fata mai usor;
- un pahar de lapte poate fi incalzit si la cuptorul cu microunde, nu neaparat la aragaz;
- aragazul poate fi inchis cu cateva minute mai devreme decat cere reteta, intrucat caldura emanata e suficienta pentru a incheia procesul de gatire. Astfel, vom face economie si de energie;
- acoperirea oalelor si a tigailor va grabi pregatirea mancarurilor;
- daca nu ai neaparata nevoie, foloseste aparate electrocasnice mai mici. Ele nu vor genera aceeasi energie precum cele de dimensiuni mai mari;
- foloseste oale sub presiune, intrucat consuma mai putina energie si economisesc timp;
- asigura-te ca fundul oalei este un pic mai mare decat ochiul de aragaz, astfel incat sa nu se vada flacara;
- ia masa afara. Ce-ar fi sa mananci in aer liber? Daca tot ai gradina, bucura-te de ea. Un gratar, paella sau niste frigarui sunt ideale pentru asa ceva;
- nu tine niciodata deschisa usa de la frigider mai mult decat e necesar. Risti alterarea produselor din interior si chiar deteriorarea usii;
- fa ordine in frigider. Daca nu trebuie sa tii ceva in congelator, atunci il poti deconecta separat, economisind energie;
- gateste in cantitati mai mici pentru a consuma produsele mai repede si a nu fi nevoit sa le bagi in frigider. Chiar daca tii mancarea la rece, ea va incepe sa se altereze mai repede;
- opteaza pentru meniuri cat mai simple.

Autor:  Alina Tibichi