Site coolinaria.ro

Cum pastram alimentele mai mult in timpul verii


Cum pastram alimentele mai mult in timpul verii Vara, mancarea nu rezista la fel de mult precum in restul anului nici macar in frigider. Temperaturile ridicate inseamna mai multe bacterii, o igiena alimentara si mai stricta si o protectie in plus pentru alimente. Simtul olfactiv reprezinta principalul mod in care ne putem da seama daca mancarea incepe sa se altereze. Daca se simte un miros diferit, e mai bine sa nu riscam. Iata cateva solutii pentru a pastra mai bine mancarea in timpul verii:

1. Depozitarea in pungi inchise ermetic si inghetare. Datorita etanseitatii, proprietatile alimentelor se pastreaza mai mult timp, intrucat nu permite patrunderea oxigenului. Temperaturile scazute fac ca apa din mancare sa se solidifice, favorizand conservarea nutrientilor. Mai mult, e bine sa utilizam folie de aluminiu, folie alimentara etc., intrucat acestea impiedica raspandirea bacteriilor.

2. Cand mergi la cumparaturi, pune produsele inghetate in cos inainte de a face plata, iar cand ajungi acasa, baga-le pe ele prima data in frigider / congelator.

3. Pentru depozitarea in siguranta a alimentelor, utilizeaza cutii de genul celor in care iti iei pranzul la serviciu. Daca e putina mancare, inveleste farfuria in folie alimentara.

4. Verifica legumele si fructele sa nu aiba pete galbene ori sa fie prea moi cand le pui in frigider. Daca unul singur e alterat, le poate strica si pe celelalte.

5. Verifica frigiderul pentru a vedea daca functioneaza la parametri normali. Daca are prea multa gheata, atunci e bine sa-l cureti. In caz contrar, temperatura din interior va scadea, iar procesul de alterare a produselor va fi grabit.

6. Pe langa faptul ca trebuie sa-l cureti, e bine si sa tii in ordine produsele din frigider. Cele mai perisabile trebuie puse pe rafturile de mai sus, pentru a fi mai aproape, in cazul anumitor frigidere, de partea cu congelatorul.

7. Nu baga mancare fierbinte in frigider sau congelator si ai grija sa nu impiedici ventilarea.

8. Deschide cat mai putin usile la frigider si congelator, pentru a patrunde cat mai putin aer.

9. Nu uita de termenul limita al produselor. Verifica-le intotdeauna pentru a nu avea surprize nedorite.

10. Daca vrei sa decongelezi un produs, e indicat sa o faci la rece, adica sa-l pui intr-un vas si sa-l lasi pe rafturile de mai jos ale frigiderului.

Autor:  Alina Tibichi