Site coolinaria.ro

Gatim cu fructe - sfaturi practice


Gatim cu fructe - sfaturi practice Utilizarea fructelor in diverse retete este veche de sute de ani. Suntem obisnuiti sa le intalnim cel mai des in tot felul de deserturi, dar si retetele propriu-zise contin fructe, iar in cazul unora chiar este indicata gatirea, pentru ca antioxidantii sa fie absorbiti mai usor. Spre exemplu, licopenul, cel care da culoarea rosie a pepenelui si a tomatelor.
Mai mult, fructele gatite ajuta digestia si sunt recomandate in special persoanelor care sufera de constipatie sau de diverse probleme cu stomacul.

Cum gatim cu fructe
Cel mai la indemana mod de a consuma fructe este sa le spalam si sa le mancam imediat. Dar pot fi si gatite, fara a pierde din nutrienti. Iata care sunt metodele:
- coacere. Feliaza piersicile, toarna putina miere de albine pe ele, presara ghimbir si arahide, apoi introdu-le la cuptor si tine-le asa pana cand se inmoaie.
- fierbere. In general, este o metoda prea dura pentru majoritatea fructelor. Cand vrei sa le fierbi, doar introdu-le in apa fierbinte. Fierbe niste mere cu zeama de lamaie si scortisoara, dupa care trece-le prin blender.
- la aburi. Fructele isi pastreaza vitaminele B si C, betacarotenul si mineralele, dar nivelul lor poate scadea. Acest lucru nu e valabil si pentru gatirea la gratar. Nectarinele sunt delicioase facute la aburi.
- prajire. Toppingul pentru o inghetata fara calorii poate fi pregatit din ananas si mango in sos de ghimbir si miere de albine.
- sotare. Cateva felii de mar si para se pun intr-o tigaie cu un pic de unt si se tin pe foc pana in momentul in care se inmoaie. Se adauga gem si felii de portocale, apoi se iau de pe foc si se servesc.
- la gratar. Fructele la gratar sunt foarte dulci si aromate, datorita caldurii, aceasta caramelizand zaharurile. Ele constituie un desert gustos, garnitura pentru diverse mancaruri sau chiar aperitiv. Pentru ca fructele sa nu se prinda de gratar, e bine sa-l stropesti cu putin ulei de gatit.

Imediat cum ai taiat fructul, baga-l in apa pentru a absorbi lichid si pentru a preveni uscarea pe grill. Putina zeama de lamaie va impiedica oxidarea.
Pune bucati de fructe in betisoarele pentru frigarui si asaza-le pe gratar. Fructele precum merele si perele se pregatesc foarte repede.
Nectarinele, piersicile si prunele se inmoaie foarte repede daca sunt tinute mai mult decat trebuie pe grill.

Stiati ca... fructele gatite, consumate dupa-amiaza sau noaptea, te relaxeaza mai mult decat cele crude?

Autor:  Alina Tibichi