Site coolinaria.ro

Gatim cu lamaie - sfaturi si trucuri


Gatim cu lamaie - sfaturi si trucuri Dupa sare si piper, lamaia este ingredientul cel mai des folosit in bucatarie. Se spune ca e "catalizatorul de aroma", adica evidentiaza savoarea tuturor ingredientelor.
Cel mai comun soi este lamaia europeana. "Verisoara" ei, numita Lisbon, e un pic mai mica si mai pufoasa. In privinta aromei, nu e mare diferenta, astfel ca sunt cultivate si depozitate impreuna. Mai exista si lamaia Meyer, mult mai mica si mai dulce decat alte sortimente si care e cultivata in California, Florida si Arizona. Aceasta este si mai fragila, astfel ca nu poate fi transportata pe distante mari pentru a fi comercializata.

Cum alegem lamaile
Ca in cazul oricarui fruct, trebuie sa alegem lamaile care sunt grele pentru marimea lor, dar nu trebuie uitat faptul ca marimea frcutului e invers proportionala cu cantitatea de zeama.
In principal, trebuie sa alegm fructe fara pete, zgarieturi sau orice alt semn care le-ar putea grabi alterarea.

Cum le depozitam
Lamaile pot fi tinute mai multe zile la temperatura camerei. Interesant este faptul ca astfel vor lasa mai multa zeama decat daca ar fi tinute la rece.
Cea mai buna modalitate de a depozita lamaile este sa le punem in frigider sau in pungi de plastic ori in cutii uscate.

Cum le curatim
In medie, o lamaie contine 3 linguri de zeama. Pentru a stoarce tot sucul, fructul trebuie pus intr-un storcator, apoi sa apasam cu usor si, in acelasi timp, sa executam miscari ca si cum am infileta ceva.

Cum gatim cu lamai
De la lamaie putem utiliza sucul si coaja (partea galbena, stralucitoare). La prajituri sau diverse aluaturi, razatura de lamaie da un plus de aroma. Trebuie sa avem grija sa nu folosim partea alba, aflata imediat sub coaja, intrucat este un pic mai amara.
Sucul de lamaie poate fi inghetat in pahare, forme de gheata etc. Chiar si coaja ingheata la fel de bine.

Important de stiut este faptul ca lamaia are mult acid, iar acesta interactioneaza diferit cu alimentele. Spre exemplu, ajuta la dizolvarea tesuturilor din carne, motiv pentru care lamaia e des utilizata in cazul mancarurilor marinate. Prea mult acid, in schimb, duce la efect invers, adica la intarirea fibrelor. Acidul din fruct mai poate sa inchege laptele, sa coloreze in oliv legumele verzi si sa mentina culoarea cartofilor si a napului.

Cand auzim de lamaie ne gandim in majoritatea cazurilor la zeama stoarsa, dar, de fapt, o putem consuma ca pe orice alt fruct, introducand-o, spre exemplu, in salate.

De ce e bine sa avem lamai in casa
- folosim coaja de lamaie la prajituri;
- pregatim gremolata, un condiment italienesc folosit mai ales in retetele cu carne si fructe de mare. Poate inlocui cu succes piperul si sarea. Gremolata se prepara din: coaja de lamaie, usturoi si patrunjel, in cantitati egale;
- daca vrem sa mancam oua fierte tari, inainte de a le pune in apa, e bine sa stoarcem in vas putina zeama de lamaie. Astfel, ouale nu vor mai crapa si vor fi mai usor de curatat;
- sucul de lamaie revigoreaza salata verde;
- previne oxidarea fructelor;
- reduce nivelul de sodiu din alimente;
- combate cancerul. Potrivit unor studii, consumul de ceai negru sau verde, fierbinte, cu lamaie reduce cu pana la 70 de procente riscul de a dezvolta anumite forme de cancer. Mai mult, previne arsurile solare;
- apa de lamaie (limonada fara zahar) amelioreaza mai multe tipuri de durere. Poate fi bauta si calda, si rece.

Autor:  Alina Tibichi