Site coolinaria.ro

Lamaile - sanatate naturala


Lamaile - sanatate naturala Zemos, acid si aromat. Iata cum poate fi descris cel mai des intalnit citric din lume. Este cel mai mic fruct dintre toate citricele, dar ofera mai multe beneficii decat portocalele, pomelo etc.

Se crede ca lamaia este originara de la poalele muntilor Himalaya, din nord-estul Indiei, de unde s-au raspandit spre Orientul Mijlociu, Europa, Africa si Asia. Diferenta dntre o lamaie si lime este, in primul rand, de culoare, aceasta din urma fiind verde. In al doilea rand, lamaia este mai mare si mai amara. In schimb, lime este mai mica si mai dulce sau mai acra.

Beneficiile consumului de lamaie
Ca orice fruct, consumul de lamaie inseamna multe avantaje pentru sanatatea noastra. Iata cateva dintre acestea: - are putine calorii, 29 la 100 g; - nu contine grasimi, dar e bogata in fibre; - gustul acid se datoreaza acidului citric, prezent in fruct in proportie de 8 procente. Acidul citric este un conservant natural si ajuta digestia. Potrivit unor studii, dizolva chiar si pietrele de la rinichi;

Sursa de vitamina A, B, C, α si ß-caroten, zeaxanthina si luteina, fier, potasiu (influenteaza presiunea arteriala) si calciu. Este stabilit stiintific faptul ca citricele, in special lamaile si portocalele, datorita nivelului ridicat de vitamine si minerale, au grija de sanatatea noastra. Zeaxanthina si luteina ne protejeaza de cancerul de plamani sau al cavitatii bucale. Acidul ascorbic (vitamina C) din belsug intareste sistemul imunitar, luptand cu raceala si gripa; - ajuta la eliminarea toxinelor din corp;

Datorita proprietatilor antioxidante, previne actiunea radicalilor liberi, intrucat contine aproape 30 de componente antioxidante, precum si vitamina C si betacaroten. De aceea, lamaia este recomandata mai ales diabeticilor, persoanelor cu diverse alergii si femeilor insarcinate; - tonifiaza si combate oboseala; - are proprietati dezinfectante, motiv pentru care poate fi aplicata direct pe anumite rani. Amesteca suc proaspat de lamaie cu apa calduta si clateste-ti gura cu aceasta solutie de trei ori pe zi pentru a scapa de infectia cavitatii bucale. Mai mult, lamaia poate opri sangerarea si favorizeaza cicatrizarea; - aroma acestui fruct are efect calmant, iar uleiul de lamaie ne mareste capacitatea de concentrare; - scade febra. Amesteca suc de lamaie cu apa fierbinte si miere de albine si bea din mix o data la doua ore, pana cand dispare febra; - cataplasmele cu lamaie (felii de fruct), tinute peste noapte, pe umflaturile si bataturile de la picioare fac minuni;

Lamaia este un bun medicament impotriva eczemelor. Amesteca ulei de lamaie cu apa fierbinte si miere de albine si aplica pe locul cu pricina timp de un sfert de ora, de doua-trei ori pe zi; - indeparteaza mirosul urat al cavitatii bucale; - remediu pentru hipertensiune. Trei catei de usturoi zdrobiti si o ceapa tocata se amesteca cu lapte cu putine grasimi sau cu lapte de soia. Se fierbe la foc mic timp de 5 minute, apoi se strecoara si se adauga zeama de la 3 lamai. Se ia cate o inghititura pe tot parcursul zilei; - combate insomnia; - mentine stomacul sanatos prin favorizarea digestiei; - uleiul de lamaie lupta cu inflamatiile si varicele. Maseaza picioarele suferinde cu un mix din ulei de lamaie, ulei de grau, de ienupar si chiparos. Pentru reintinerirea vaselor de sange pune in cada cu apa calda-fierbinte cateva picaturi de zeama de lamaie si ulei de chiparos amestecat cu o lingura de miere de albine; - creste nivelul de colesterol bun din sange.

Trucuri de frumusete
De pe urma consumului de lamaie, si pielea, si parul, si unghiile au numai de castigat. Vitamina C impiedica tenul sa se ingrase, confera stralucire podoabei capilare si intareste unghiile. Mai poate fi inclusa si in diverse masti de tonifiere si curatare a tenului, precum si in lotiuni.

Lamaia ajuta si la eliminarea kilogramelor in plus si, de asemenea, combate acneea. Imbiba un disc demachiant cu putina zeama de lamaie si sterge locul in care ti-au aparut cosuri. A doua zi dimineata clateste cu apa rece. Pentru acelasi lucru, amesteca zeama de lamaie cu apa de trandafiri si tine mixtura pe locul infectat cel putin o jumatate de ora, apoi clateste-te cu apa. Procedeul trebuie efectuat de doua ori pe zi, de preferabil dimineata si seara.

Autor:  Alina Tibichi