Site coolinaria.ro

Obsesia alimentatiei sanatoase poate genera o afectiune cu substrat alimentar


Obsesia alimentatiei sanatoase poate genera o afectiune cu substrat alimentar Ortorexia este o afectiune noua, generata de obsesia alimentatiei sanatoase, psihiatrii neincadrand-o deocamdata ca o boala oficiala, dar luand totusi in considerare si asemenea simptome, suficient de serioase pentru a conduce in timp la o depresie in toata regula.

Asociata uneori si cu anorexia, obsesia alimentatiei sanatoase conduce in timp la o alimentatie dezechilibrata, pacientii fiind ingrijorati ca nu consuma preparate foarte sanatoase la mesele zilnice si abtinandu-se din acest motiv sa manance portii mai consistente, ei limitandu-se din instinct doar la alimentele pe care le considera a fi necesare pentru buna lor sanatate.

Anumite diete de tip vegetarian si in special cele bazate pe alimentele crude au fost adeseori asociate cu ortorexia, in asemenea situatii pacientii limitandu-si drastic dieta doar la produsele organice recomandate larg inclusiv de catre medici ca fiind incarcate cu antioxidanti si vitamine si foarte utile de aceea pentru organismul uman.

Ortorexia este considerata mai nou o problema foarte serioasa de sanatate deoarece s-au inmultit si cazurile de pacienti care acuza simptomele specifice acestei afectiuni si care nu pot fi diagnosticati de catre medicii specialisti cu o asemenea problema de sanatate deoarece este o afectiune recenta, pentru care nu s-au stabilit pentru moment un tratament standard, cu rezultate multumitoare.

In anumite situatii, medicii care s-au confruntat cu astfel de cazuri au reusit sa descopere faptul ca ortorexia este in realitate un paravan inteligent care acopera o boala mult mai grava cu substrat alimentar, respectiv anorezia, si acesta fiind un motiv suplimentar pentru a se acorda o atentie mult mai mare ortorexiei ca afectiune oficiala cu substrat alimentar, care sa fie tratata apoi prin metode cumulate de tip psihiatric si fiziologic.

De cele mai multe ori, ortorexia este declansata de o problema reala de sanatate, care poate fi diagnosticata chiar si la tineri sau la adolescenti, acestia devenind brusc ingrijorati de alimentatia lor si incepand sa ia masuri pentru a-si corecta dieta, masuri care pot conduce in timp la o nutritie proasta, la excluderea unor surse importante de vitamine si minerale si alte modificari gresite ale alimentatiei pe termen lung.

In timp relativ scurt, comunitatea medicala planuieste deja sa tina seama la modul foarte serios si de aceasta noua afectiune cu substrat alimentar, la momentul prezent desfasurandu-se cercetari intensive pentru a se pune la punct tratament eficiente si accesibile pentru intreaga populatie afectata de aceasta boala.

Ca recomandare, medicii ne arata inca o data ca alimentatia noastra trebuie sa fie nu doar sanatoasa, dar si bine diversificata si ne cer din acest motiv sa ne orientam zilnic si catre unele surse animale de hrana, fie vorba doar despre lactate, unt si oua si sa nu ne limitam exclusiv la sursele vegetale de hrana pentru a nu ajunge astfel la dezechilibre de ordin alimentar, asa cum este considerata in prezent a fi ortorexia sau alte boli mai grave cu substrat alimentar.

Autor:  Lucia Mihailescu