Site coolinaria.ro

Afine - beneficii si sfaturi de gatit


Afine - beneficii si sfaturi de gatit Afinele, unul din fructele verii, si-au castigat popularitatea datorita gustului si proprietatilor pe care le au. Americanii le consuma de sute de ani. Ele se mai intalnesc si in bucataria mediteraneana, asiatica etc. Iata cateva informatii esentiale despre afine.

Beneficii pentru sanatate:
- dintre toate fructele si legumele, afinele se remarca printr-un continut foarte mare de antioxidanti. Acestia combat actiunea radicalilor liberi, cum ar fi cea asupra ADN-ului;
- dupa multi ani de studii, s-a stabilit clar ca ne pot imbunatati memoria;
- pot fi consumate de persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 sau obeze (le satisfac pofta de dulce si le mentin in limite normale nivelul de zahar din sange);
- regleaza presiunea arteriala;
- reduc colesterolul rau;
- impiedica blocarea vaselor sanguine;
- antocianina din afine ne protejeaza retina de toxicitatea oxigenului, dar si de soare. Retina este una din putinele componente ale corpului uman cu un risc foarte mare de a fi afectata de stresul oxidativ (denumire utilizata pentru afectiunile cauzate de moleculele de oxigen distrugatoare, si anume radicali liberi);
- potrivit unor cercetari, afinele ne protejeaza de cancerul de colon, mamar, esofagian etc.

Selectie si depozitare
La fel ca la zmeura, trebuie alese afinele cat mai colorate si mai ferme. Pentru a le verifica prospetimea, agitati usor recipientul in care sunt puse. Daca bobitele se misca de ici-colo inseamna ca pot fi cumparate; in caz contrar, sunt foarte moi si in curand vor prinde mucegai. La contactul cu apa incep sa se degradeze.

Acelasi test, cu agitatul recipientului, poate fi aplicat si in cazul afinelor inghetate. In cazul in care bobitele nu se misca e posibil sa fi fost dezghetate si apoi reinghetate.

Inainte de a fi puse in frigider trebuie verificate pentru a vedea daca nu sunt bobite deja moi sau cu mucegai.
In frigider, puse intr-o cutie cu capac, rezista pana la 3 zile. Daca sunt tinute la temperatura camerei mai mult de o zi, e posibil sa se altereze. Inainte de a fi inghetate trebuie spalate si uscate cu niste prosoape de bucatarie. Conform unui studiu, se pare ca nu-si pierd aproape deloc din proprietati atunci cand sunt inghetate.

Servire
- se spala cu putin timp inainte de a fi consumate;
- daca sunt folosite in retete care nu necesita gatire, atunci trebuie dezghetate si uscate.
Iata cateva idei de servire:
- mic dejun - se poate pregati un shake din iaurt si afine;
- cu cereale;
- gem;
- amestec de iaurt, afine si ghimbir.

Autor:  Alina Tibichi