Site coolinaria.ro

Coacaze - beneficii si sfaturi de gatit


Coacaze - beneficii si sfaturi de gatit Despre coacaze se stie ca sunt originare din Tibet si au ajuns in Europa in urma cu aproximativ 400 de ani. Planta in sine poate sa atinga chiar si 1,5 m inaltime.

Beneficii pentru sanatate:
- contin: tanin, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina P, potasiu, magneziu, calciu etc.;
- sunt bune diuretice (recomandate persoanelor care sufera de oligurie, adica de micsorarea volumului urinei), antisudorifice, antireumatice, combat colita si guta;
- datorita vitaminei C, coacazele se folosesc in tratarea bolilor cardiovasculare, pentru prevenirea insuficientei cardiace si a accidentelor vasculare, cresc rezistenta vaselor capilare si reduc hipertensiunea;
- imbunatatesc circulatia periferica, afectata la femeile aflate la menopauza;
- curata sangele de toxine;
- stimuleaza digestia, functionarea ficatului, a pancreasului, a splinei si a rinichilor;
- reduc stresul si oboseala;
- in ceea ce priveste uzul extern, coacazele trateaza abcese, dermatoze, eczeme, intepaturi de insecte.

Selectare si depozitare
Intotdeauna trebuie alese bobitele care stralucesc, au culoare puternica, sunt tari si nu au urme de zgarieturi.
La congelator trebuie bagate numai coacaze proaspete. Mai intai se spala si se usuca bine, apoi se pun intr-o tava de copt si se baga in frigider. Dupa cateva ore se transfera intr-o punga si se depoziteaza in congelator. Daca atunci cand le scoateti din congelator sunt lipsite de culoare, lipicioase si nu mai au coaja tare, trebuie aruncate, intrucat nu mai sunt bune.
In frigider rezista cateva zile, putin mai mult decat zmeura si afinele.

Servire
E de preferat sa evitati utilizarea coacazelor in retete care necesita gatire pentru a nu-si pierde din savoare. Coacazele negre se folosesc pentru peltea, vin, sirop. Cele albe si rosii se consuma proaspete sau sub forma de suc, jeleu.
Iata cateva idei de servire:
- ceai. Se pun 2 linguri de frunze de coacaze, maruntite, in 250 ml de apa clocotinda;
- suc. Se obtine din 4 frunze mai mari si 400 de bobite. Se bea simplu sau diluat cu apa, de 3-4 ori pe zi;
- crema. Se freaca bobitele cu zahar;
- sirop. Se prepara prin presarea bobitelor;
- jeleu, gem, marmelada, lichior;
- piure.

Autor:  Alina Tibichi