Site coolinaria.ro

Pepene galben - sfaturi practice pentru gatit


Pepene galben - sfaturi practice pentru gatit Perioada cireselor se apropie de sfarsit, dar incepe sezonul pepenelui galben. Iata cateva informatii despre cum se alege, cum se depoziteaza si cum se mananca acesta.

Selectare si depozitare
In primul rand, cand mergi la piata sau supermarket, e de preferabil sa alegi un pepene galben organic, intrucat este mai gustos si are mai multi nutrienti.
In al doilea rand, cauta fructul la care greutatea e direct proportionala cu dimensiunea lui, si care are o coaja curata. Intotdeauna trebuie evitate fructele care nu stralucesc, care au taieturi sau zgarieturi, pete etc. Daca atunci cand il bati usor cu palma suna a gol, inseamna ca a ajuns la perioada de maturitate. Poti sa-ti dai seama daca fructul e sau nu copt si in functie de culoarea cojii. Cu cat este mai inchisa, cu atat e mai gustos.

Pepenele galben trebuie depozitat intr-un loc racoros si bine aerisit. Rezista pana la o saptamana (cu cat este mai copt, cu atat rezista mai putin). Daca e taiat, atunci e de preferat sa fie tinut in frigider, intr-o cutie. Trebuie consumat in aproximativ 5 zile.
Congelarea nu este recomandata in cazul pepenelui galben intrucat este nonacid, adica favorizeaza dezvoltarea bacteriei botulinice.

Servire
Inainte de servire, pepenele galben trebuie spalat foarte bine pentru a indeparta orice urma de mizerie. In cazul in care l-ai feliat, dar nu ai avut timp sa-l si pregatesti, nu e nimic. Atat timp cat l-ai feliat sub un jet de apa rece, el poate fi consumat la fel de bine si a doua zi. Ba chiar atunci e mai moale si mai zemos. Fructul poate fi feliat, taiat cuburi sau mancat cu lingurita.

Pepenele galben se poate consuma sub forma de:
- salata de fructe;
- gem, serbet;
- suc'
- inghetata sau cu crema din lapte.

Autor:  Alina Tibichi