Site coolinaria.ro

Gatim rapid - gatim usor


Gatim rapid - gatim usor Fie pentru ca nu avem timp, fie din cauza temperaturilor ridicate, ne dorim sa petrecem cat mai putin timp in bucatarie. Intrucat este si vara, nutritionistii ne recomanda sa evitam retetele care necesita timp si sa optam pentru ceva usor de facut si cu cat mai putine calorii.
Multe persoane prefera sa cumpere mancare gata facuta, crezand ca asa vor sta mai putin in bucatarie. De fapt, nu fac altceva decat sa ia multe calorii, grasimi si sodiu.

Iata ce trebuie sa stii despre gatitul rapid si usor:
- Friptura de vita sau de curcan, cumparata de la bacanie, are mai putine calorii intrucat este carne slaba. Daca vrei ceva mai exotic, alege peste sau creveti gata pregatiti.
- Salata este perfecta pentru vara. Poti pregati o garnitura din: salata de varza sau spanac, branza cu putine calorii, piept de pui la gratar tocat marunt, rosii cherry, morcovi, coacaze, nuci etc.
- Salata de fructe nu trebuie sa lipseasca de pe masa.
- O masa vegetariana este excelenta. Pregateste un antreu din burrito cu fasole, branza si burgeri vegetarieni, fie din oua, precum o omleta, sau sandvisuri din branza si legume la gratar.
- Incropeste ceva de moment: sandvisuri la grill, quesadilla etc.
- Cumpara ceva pre-gatit, cu putine calorii, si incalzeste la cuptorul cu microunde.
- Foloseste fasole si legume: cartofi dulci, rosii cherry, sparanghel etc.
- Incearca marinate, sosuri (pesto, fajita, taco etc.) si dressing-uri.

Pentru a petrece cat mai putin timp in bucatarie, dar si pentru a gati ceva delicios, trebuie urmati cativa pasi:
1. Bucataria sa fie bine organizata. Oalele si tigaile sa fie in dulap, cutitele si furculitele in sertarul lor etc.
2. Citeste cu atentie retetele si alege una cu putine ingrediente. Cu cat sunt mai putine, cu atat mai repede se pregateste.
3. Profita de orice clipa. In timp de pastele fierb, poti pregati legumele.
4. Pune pe masa toate ustensilele de gatit de care ai nevoie. Incepe cu etapele care dureaza cel mai mult: fierberea apei, preincalzirea cuptorului si dezghetarea produselor in cuptorul cu microunde.
5. Pe masura ce nu mai ai nevoie de vase, ustensile etc., e bine sa le speli.
6. Daca pregatesti carne de pui pentru cina, gateste un pic mai mult, iar apoi pune surplusul in congelator. Cand vei fi in criza de timp, vei avea de unde si ce sa iei.
7. Implica-i si pe copii. Pe langa faptul ca ii implici intr-o activitate, ii vei avea tot timpul langa tine, sub supraveghere.
8. Invata cateva retete, pentru a sti sa le pregatesti oricand. Apoi, in fiecare luna invata una noua.

Daca esti incepator in ale gatitului, ai la dispozitie patru variante: fierbere, sotare, mancare la aburi si gratar.
1. Poti sa fierbi legume, paste, orez. Pune la fiert niste paste, apoi scurge-le, trece-le printr-un jet de apa rece, adauga sos de paste si parmezan.
2. Pune in ulei incins usturoi maruntit, ceapa tocata, un gogosar si rosii. Da focul la minim si lasa-le asa in jur de 2 minute. Adauga fasole verzi, zucchini, broccoli, sparanghel etc.
3. Incinge putin ulei intr-o tigaie, apoi pune legumele. Din cand in cand amesteca-le cu o lingura. Dupa aceea toarna un sfert de pahar de apa si lasa pe foc maximum 10 minute.
4. Spala bine o bucata de carne, potriveste-o de condimente si pune-o pe grill.

Autor:  Alina Tibichi