Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru a gati mai repede carne, legume si fructe


Sfaturi pentru a gati mai repede carne, legume si fructe Mai mereu cautam alternative pentru a sta cat mai putin in bucatarie. Uneori nu avem timp cat ne-am dori pentru a gati ceva gustos, alteori nu rezistam efectiv in caldura, in special in zilele caniculare. Ca sa ne descurcam cat mai bine, am putea apela la cateva trucuri. Iata mai multe informatii:

Carnea de pui:
- mancarea din carne de pui rezista in congelator pana la 4-5 luni, iar in frigider maximum 4 zile;
- in oala speciala, cu putina apa sau supa de pui, poate fi gatita in jur de 3-4 ore la presiune mare sau 6-8 ore la presiune mica;
- daca e fiarta normal, trebuie pusa intr-o oala pe jumatate umpluta cu apa.

Carnea de vita / de curcan:
- mancarea gatita rezista pana la 2-3 luni la inghetat si 3-4 zile in frigider;
- in tigaia cu carne de vita / de curcan poti pune si o ceapa tocata marunt.
- pune apa la fiert intr-o oala mare. Cand incepe sa clocoteasca presara niste sare, daca pregatesti paste, spre exemplu. Cand sarea s-a dizolvat complet, taie carnea in bucati marunte si pune-o in oala. Amesteca din cand cand.

Important:
- cand pui mancare la inghetat noteaza pe punga data si cantitatea;
- pune separat in congelator carnea de vita, de curcan etc. ca sa-ti fie mai usor la dezghetat;
- congeleaza in cantitati mici, pentru ca alimentele sa se raceasca mai repede si sa se dezghete in timp cat mai scurt;
- nu recongela carne dezghetata;
- opteaza pentru dezghetare in frigider.

Cum se gatesc legumele mai repede
Cartofii nu se vor arde daca pui sare in apa in care ii pregatesti. Coaja se indeparteaza foarte usor cand sunt fierti. La cartofii noi nu trebuie sa-ti faci probleme in privinta cojii.
Alta varianta pentru a-i curata este sa-i crestezi pe mijloc, sa-i tii un sfert de ora in apa clocotinda, sa-i usuci, apoi sa-i bagi 20 secunde in apa rece.

Usturoi. Cateii de usturoi se cojesc mai repede daca ii tii 15 secunde in cuptorul cu microunde. Evita sa-i pregatesti la temperatura prea mare, altfel vor avea gust amar.

Ceapa. Ca sa eviti lacrimile cauzate de curatarea unei cepe, decojeste-o sub un jet de apa rece si taie-o in apropierea robinetului, din care curge apa. Poti, de asemenea, sa o tii cateva secunde in congelator.
Pentru a se cali mai repede, dar fara a se arde, pune putin zahar sau sare in tigaie.
Ceapa, broccoli si varza de Bruxelles se vor gati mai repede daca faci o taietura in forma de X in partea de jos, cea de langa radacina.

Fasole verde. Ca sa poata fi indepartata mai usor ata, fierbe-o 2 minute.
Ardei gras. Coace-i pe un gratar incins, apoi pune-i in apa rece. Cand s-au racit un pic poti sa-i decojesti, intrucat pielita se ia mult mai usor.
Rosii. Ca sa le cureti de coaja, tine-le apa clocotinda cateva secunde.

Cum se fac legumele la cuptorul cu microunde
1. Repede si usor. Pune legumele intr-un vas special, adauga putina apa si baga-le in cuptorul cu microunde (fasolea verde, broccoli si mazarea au nevoie de 3 linguri de apa la aproximativ 450 gr. Legumelor mai grele le trebuie putin mai mult lichid. Legumele cu frunze nu au nevoie deloc pentru ca intotdeauna ramane apa pe frunze dupa spalat). Acopera-le cu un capac de sticla si lasa-le pana cand se inmoaie. E bine sa invarti vasul uneori, in cazul in care cuptorul cu microunde nu are placa rotativa.

2. Direct din congelator in cuptorul cu microunde. Nu e nevoie sa adaugi lichid intrucat e suficienta apa care va rezulta din dezghetare.
3. Spala un cartof, inteapa-l cu furculita, apoi pune-l in cuptorul cu microunde pentru 5 minute.
4. Ca sa faci porumb copt, pune 4 stiuleti, necuratati, in cuptor, aranjati in forma de cerc, cu partea mai ingusta spre centrul vasului. Timp de 5 minute tine-i la temperatura mai mare, apoi indeparteaza-le coaja si mai lasa-i vreo 5 minute.

Cum se gatesc mai repede fructele
Zeama de lamaie sau portocala. Incalzeste lamaia sau portocala 15 secunde intr-un cuptor cu microunde, apoi stoarce-o. Vei obtine mai multa zeama.
Portocale si grapefruit. Daca le tii 5 minute in apa clocotinda, pielea si partea alba vor putea fi indepartate mai usor.

Autor:  Alina Tibichi