Site coolinaria.ro

12 greseli frecvente in bucatarie pe care le poti evita usor


12 greseli frecvente in bucatarie pe care le poti evita usor Uneori ni se pare ca mancarea gatita de altcineva, dupa o reteta de-a noastra, este mai buna, mai gustoasa. Nu intelegem de ce, din moment ce am urmat aceleasi instructiuni. Secretul consta in respectarea cu strictete a ce scrie in reteta. Reusita e garantata nu numai de abilitatea de a gati, ci si de atentie si rabdare. Cel mai adesea, comitem cateva greseli, aparent minore, cand vine vorba de mancare, cuptor, aragaz, fie pentru ca nu stim, fie din lipsa de timp, graba, neatentie. Iata cateva dintre cele mai des intalnite situatii:

1. Nu gusti mancarea. Multe retete nu mentioneaza ca ar trebui sa gustam din alimente, dar daca ni se cere acest lucru, atunci asa e bine sa procedam.

2. Nu citesti reteta integral inainte de a incepe sa gatesti. E posibil ca la unele retete sa fie necesara marinarea chiar peste noapte. Alteori, daca punem unt rece in loc de unt la temperatura camerei in aluat s-ar putea ca prajitura sa fie zgrunturoasa.

3. Inlocuiesti unele produse cu altele. Spre exemplu, folosesti sos de mere in loc de o mixtura din sos de mere si ulei sau unt ori utilizezi un substitut al zaharului in loc de zahar.

4. Nu respecti cantitatile intocmai cum scrie in reteta.

5. Fierbi mancarea la foc mare. Daca in reteta scrie sa reducem focul la minimum, atunci e mai bine. Carnea de vita, spre exemplu, fiarta la foc mare tinde sa se usuce.

6. Supraincalzesti ciocolata, astfel ca in loc sa rezulte o ciocolata cremoasa si consistenta, te alegi cu una granulara.

7. Supraincalzesti lactatele care contin putine grasimi, de aceea laptele se coaguleaza.

8. Pui prea multe alimente in tigaie. Cand e gatita, mancarea elibereaza caldura, aburi, iar acestia sunt o cauza a innegririi alimentelor. Ori pregatim ceva in tigaie, ori la aburi. Mai bine folosim doua recipiente sau gatim in cuptoare. Ca sa nu se raceasca primul cuptor in timp ce il folosesti pe al doilea, pune in el un vas special si regleaza temperatura la 93 grade Celsius.

9. Intorci prea des alimentele in tigaie. Daca nu reusesti sa introduci o spatula curata sub o bucata de carne inseamna ca e prea devreme.

10. Nu incingi suficient tigaia inainte de a pune alimentele in ea. O tigaie fierbinte e necesara, spre exemplu, in cazul legumelor sotate. Mancarea tinde sa se prinda de un recipient neincalzit indeajuns, lucru ce ingreuneaza sotarea alimentelor. Cel mai bine e sa incalzim recipientul cu cateva minute inainte de turna in el ulei. Daca acesta se evapora repede inseamna ca tigaia e incinsa.

11. Nu incingi uleiul la temperatura optima. Indiferent de cum gatim, mancarea absoarbe mult ulei si devine grasa, daca acesta nu e incalzit la cel putin 175 grade Celsius. Mai bine e sa utilizam ulei cu punct inalt de ardere, cum ar fi cel de canola, arahide, sofranas. Ca sa vedem cat de bine incins este uleiul, punem in tigaie o bucatica de paine. Daca aceasta se innegreste in 10 secunde, inseamna ca se poate gati in ulei.

12. Gatesti pastele intr-o oala mica. Cand punem un produs in apa clocotinda, instant scade temperatura apei. Daca sunt prea multe riscam ca apa sa se opreasca din fiert. Cand punem fasole sau busuioc intr-un lichid care nu e suficient de fierbinte, acestea se decoloreaza si capata o nuanta maronie.

Autor:  Alina Tibichi