Site coolinaria.ro

Hidratarea este importanta - mai ales pe timpul verii


Hidratarea este importanta - mai ales pe timpul verii Mai bine de 60% din corpul uman inseamna apa. De acest lucru trebuie sa tinem cont in special atunci cand termometrele arata valori ridicate. Nu este suficient sa bei lichide numai cand mananci. E de preferat sa le consumi pe tot parcursul zilei. Apa minerala, in special, ajuta rinichii sa functioneze mai bine, sa produca mai multa urina, sa curete sangele de toxine si sa le elimine mai usor.

Cum previi deshidratarea
Pe masura ce omul inainteaza in varsta, apare tendinta de a consuma mai putine lichide. Uneori, teama de incontinenta constituie un factor care influenteaza consumul de apa de catre batrani.

Deshidratarea la copii inseamna piele uscata, lipsa lacrimilor si ochi afundati. Daca nu vor sa bea apa, solutia o reprezinta fructele si legumele.

Printre lichidele care ar trebui consumate se numara: apa minerala, cafea si ceai fara zahar, sucurile de fructe neindulcite, lapte degresat, bere fara alcool etc. Pe de alta parte, trebuie consumate cu moderatie bauturile cu zahar si cele gazoase.

Apa cu continut scazut de minerale este cea mai potrivita pentru copii, dar si pentru persoanele care au probleme cu rinichii ori reumatism, guta, intrucat stimuleaza functionarea sistemului urinar. Este recomandata si in cazul femeilor aflate la menopauza.

Dintre toate tipurile de apa cu un continut ridicat de minerale, cea gazoasa este indicata pentru imbunatatirea digestiei si combaterea aciditatii (desi creste apetitul), iar apa cu bicarbonat e recomandata pentru tratarea problemelor metabolismului. Apa bogata in sulf se prescrie cand e vorba de probleme ale pielii.

Tratamente pe baza de apa
Statiunile balneo-climaterice folosesc apa clorinata datorita proprietatilor sale balsamice (Contine clorura de sodiu. Poate influenta pozitiv actiunea celulelor rosii din sange), in special in tratarea anemiilor, a stresului si a obezitatii.

Apa cu un continut ridicat de fier se recomanda, de obicei, persoanelor care sufera de obezitate si anemie, precum si de reumatism. In orice caz, inainte de a alege sa consumi un anumit tip de apa, e bine sa consulti un specialit. Sunt situatii in care apa iti poate face rau.

Cand e vorba de hidratare, multe femei urmeaza vechea regula: 8 pahare de apa zilnic. Gandeste-te daca ai tot timpul la dispozitie o sticla de apa – in masina, pe birou, langa pat – pentru a te hidrata? Ei bine, nu trebuie sa faci chiar asa. Unor persoane le este sete mai tot timpul, altele simt nevoia de apa prea putin.

Intr-o zi racoroasa, fara activitate fizica, nevoia de lichide a unei femei ar putea fi cu una sau doua patrimi mai mica decat intr-o zi calduroasa ori cand merge la sala de gimnastica.

De ce este necesara hidratarea
Asa cum uleiul lubrifiaza masina, a fi hidratat suficient inseamna a-ti imbunatati conditia fizica. Chiar si o deshidratare mica ne afecteaza, intrucat corpul uman se bazeaza pe lichide pentru a da randament in orice moment. Apa favorizeaza functiile metabolice, inclusiv transportul nutrientilor spre celule, eliminand reziduurile. Prin urina, transpiratie si chiar transpiratie se pierde in jur de 1.5 l de apa zilnic.

Cum recunosti deshidratarea
Deshidratarea se cunoaste cel mai bine prin culoarea urinei. Daca aceasta este galben inchisa, e semn clar ca trebuie sa consumi mai multe lichide. Oamenii au urina mai inchisa la culoare dimineata. Daca nu simti nevoia sa bei apa si produci urina fara miros, care e un pic galbuie, inseamna ca ai suficiente lichide in corp.

Conform specialistilor, urina trebuie sa fie de culoarea limonadei. Urina mai inchisa, asemanatoare cu ceaiul cu gheata, indica deshidratare. In plus, cu cat este mai concentrata, cu atat arata ca ai niste probleme de sanatate. Asta pentru ca in tractul urinar au ramas mai multe bacterii decat trebuia si e posibila apariatia infectiilor vezicii urinare.

Cand trebuie sa bei mai multa apa ca de obicei
Uneori, corpul e posibil sa aiba nevoie de mai multa apa ca de obicei, spre exemplu cand esti intr-un mediu umed sau foarte cald, cand transpiri mai mult decat e normal sau respiri mai repede. Iata alte situatii:
- esti predispus la probleme cu rinichii;
- ai febra, diaree sau vomiti. In acele momente corpul pierde niste fluide care trebuie inlocuite;
- esti insarcinata sau alaptezi. Institutul de Medicina din Statele Unite ale Americii recomanda ca femeile insarcinate sa bea aproximativ 2.50 litri de lichide zilnic, iar cele care alapteaza, 3 litri;
- o activitate intensa inseamna un motiv in plus de a consuma lichide multe;
- femeile care au o activitate fizica intensa pierd mai multe lichide. In general, pentru asa ceva se recomanda consumul a jumatate de litru odata pe ora.

Cum sa bei pentru a te hidrata optim
In jur de 20% din lichide provin din mancare, in special din legume si fructe. Cafeaua, sucurile, ceaiul, laptele etc. contribuie la portia zilnica de lichide, dar e posibil sa nu fie la fel de satioase precum este apa. Conform nutritionistilor, acestea sunt usor diuretice, deshidrateaza, deci apa este cea mai buna metoda de a te hidrata.

Consumul de mai multe lichide decat are nevoie corpul micsoreaza nivelul de sodiu din organism. Acest lucru are influente negative asupra presiunii arteriale si duce chiar la aparitia hiponatremiei, care reprezinta cauza senzatiei de voma, greata, confuzie, precum si la crampe, dureri de cap, slabiciune.

Unele persoane beau mai multa apa pentru ca-si simt gura uscata. Aceasta senzatie poate anticipa o deshidratare, dar la fel de bine poate fi provocata de un tratament pe baza de antidepresive.

Autor:  Alina Tibichi