Site coolinaria.ro

Porumbul - beneficii pentru sanatate


Porumbul - beneficii pentru sanatate Cand spui porumb te gandesti la tortillas, burritos, floricele, chipsuri, adica la mancare, la gustul din diverse retete. Nu-i acordam suficienta importanta din punct de vedere medical, iar aici gresim. Prea putine persoane stiu, spre exemplu, ca durerea provocata de iritatiile sau eruptiile pielii poate fi calmata cu cateva boabe de porumb aplicate pe locul problematic.

De ce este bine sa mancam porumb?
Porumbul este o sursa excelenta de vitamine si minerale. Din boabe extragem: vitamina A (esentiala pentru sanatatea ochilor), vitamina B (vitamina B12 si acidul folic previn aparitia anemiei), vitaminele C si E (antioxidant natural important in procesul de dezvoltare), fosfor (esential pentru crestere si pentru sanatatea sistemului osos si a rinichilor), magneziu (asigura buna functionare a inimii), mangan, zinc, fier etc.

Porumbul este bogat in calorii si previne aparitia hemoroizilor si a cancerului colo-rectal. 100 g de porumb au cam 342 calorii. Fibrele din porumb, consumate zilnic, reduc vizibil riscul aparitiei problemelor digestive, cum ar fi constipatia si hemorozii, dar la fel de bine si cancerul de colon.

Tot referitor la cancer, trebuie spus si faptul ca acidul ferulic din porumb are un aport extrem de important cand e vorba de cancer hepatic si mamar, potrivit unei cercetari efectuate de Universitatea Cornell.

Tiamina din boabele de porumb asigura functionarea optima a sistemul nervos si a functiei cognitive, iar pe seama niacinei, daca e la un nivel scazut, e pusa aparitia pelagrei, o afectiune caracterizata prin: diaree, dementa, dermatita.

De asemenea, porumbul contine si acid pantotenic, necesar pentru transformarea lipidelor si proteinelor din corpul uman. Nivelul scazut de acid folic in cazul femeilor are efecte ingrijoratoare, intrucat e posibila nasterea unor copii subdezvoltati.

Legatura dintre colesterol si porumb
Potrivit unui raport, consumul de boabe de porumb scade nivelul colesterolului. Cat despre uleiul de porumb, acesta previne aparitia bolilor cardiovasculare, intrucat are efect anti-aterogen asupra colesterolului.

Autor:  Alina Tibichi