Site coolinaria.ro

Gatim cu porumb - sfaturi culinare si idei de retete


Gatim cu porumb - sfaturi culinare si idei de retete Mijlocul verii si sfarsitul acesteia inseamna pentru multi dintre noi aroma de porumb fiert sau copt. Cati nu ar vrea sa-l pregateasca asa cum faceau bunicii, in soba, pe jar... Din pacate, metoda aceasta e mai putin utilizata acum, dar nu inseamna ca, daca locuim la bloc si nu avem soba, nu putem sa gatim ceva delicios.

Pentru aceasta e bine sa respectam cateva lucruri:
- porumbul se poate gati si cu panusi, si fara;
- putin zahar adaugat in oala in care fierbe porumbul va da un plus de savoare;
- sarea pusa inainte sau in timpul fierberii va face ca porumbul sa se intareasca;
- daca, inainte de a fi gatit, porumbul e tinut la temperatura camerei, in loc sa fie pus in frigider, isi va pierde din aroma mult mai repede;
- cand il pui in frigider nu-l curata de coaja. Fa acest lucru inainte de a-l pregati;
- de preferinta, se consuma cat mai repede dupa ce a fost recoltat;
- porumbul se recolteaza dimineata devreme, cat este roua, intrucat are nevoie de putina umiditate.

Cum se pastreaza porumbul
Cel mai bine e sa consumam porumbul cat mai proaspat, imediat dupa ce l-am recoltat. Daca nu e posibil acest lucru, atunci il putem depozita in frigider, intr-o punga sau cutie etans. Important este sa nu-l curatam de panusi decat cu foarte putin timp inainte de a-l gati, pentru a ne bucura de cat mai multa savoare.

Porumbul se poate pune si la congelator, dar trebuie oparit cam in jur de 11 minute. Va rezista asa aproximativ 11 luni. In schimb, boabele de porumb nu mai sunt bune dupa 2-3 luni.

Cum gatim porumbul
Se pare ca cel mai sanatos e sa gatim porumbul la aburi, intrucat aceasta e metoda prin care se pierd cei mai putini nutrienti.
Porumbul se poate gati: la aburi, prin fierbere, la gratar, la cuptorul cu microunde.

La aburi
Se pune porumbul curatat de panusi si matase in sitea steamer-ului, iar aceasta peste vasul in care fierbe apa si se acopera. Dupa maximum un sfert de ora, se potriveste, dupa gusturi, de unt, piper si sare.

Prin fierbere
Metoda 1. Pune porumbul curatat intr-o oala mare, acopera-l cu apa si da focul la mai mare. Ca sa fie mai dulce si fin, adauga o lingura de zahar. Porumbul este gata in momentul in care incepe sa fiarba apa. Se scoate din lichid dupa vreo 5-10 minute.

Metoda 2. Pune la fiert apa multa, cu o lingura de zahar. Cand incepe sa clocoteasca, adauga porumbul. In momentul in care reincepe sa fiarba pune un capac pe oala si opreste focul. Lasa porumbul pentru maximum 7 minute in apa fierbinte, apoi scoate-l si serveste-l cald.

In cazul in care vrei sa fierbi mai putin porumb poti utiliza o tigaie mai adanca. Pune apa in ea si o jumatate de lingura de zahar. Cand da in clocot introdu porumbul (nu e necesar sa fie acoperit in totalitate de apa). Este gata dupa vreo 7 minute de cand a inceput sa fiarba.

La gratar
Metoda 1. Indoaie cat poti de mult panusile, fara a le rupe, si inlatura matasea. Apoi asaza inapoi inapoi panusile si leaga-le cu o sfoara. Tine porumbul in apa timp de 1-3 minute inainte de a-l pune pe grill, la temperatura medie. Pe gratar se lasa in jur de 30 de minute, insa din cand in cand trebuie intors. In momentul in care incepe sa fumege e gata.

Metoda 2. Cu o foarfeca de bucatarie inlatura matasea, apoi pune porumbul in apa rece minim o ora. Inainte de a-l aseza pe gratar, usuca-l bine cu niste prosoape de bucatarie. Pe grill se tine in jur de 25-30 minute.

Fara panusi
Metoda 1. Curata de tot panusile, apoi inlatura matasea si rupe coada. Unge cu unt fiecare stiulete, introdu-l in folie de aluminiu si inteapa usor cu furculita din loc in loc ca sa se elimine excesul de aburi. Porumbul se tine pe grill maximum o jumatate de ora. Din cand in cand trebuie intors.

Metoda 2. Indoaie cat poti de mult panusile, dar fara a le rupe, si inlatura matasea, apoi leaga-le. Amesteca 6 linguri de unt cu un catel de usturoi maruntit si putin patrunjel tocat marunt, apoi unge fiecare porumb cu crema obtinuta. Pune porumbul direct pe grill, la temperatura medie. Sub panusi e bine sa intinzi o folie de aluminiu pentru a nu lua foc. Gateste-l 10-12 minute. Din cand in cand, porumbul trebuie intors.

La cuptorul cu microunde
Daca vrei sa gatesti porumbul la cuptorul cu microunde, ai la dispozitie doua variante: fie il pregatesti cu panusi, fie fara. In cazul in care il lasi cu panusi, atunci e bine sa-l cureti de matase. Pune porumbul in tava cuptorului, in apa, si tine-l asa in jur de o jumatate de ora, apoi usuca-l cu niste prosoape de bucatarie. Se tine cuptorul cu microunde maximum 5 minute. Cu un minut inainte de a-l servi, curate-l de panusi.

Daca vrei sa-l pregatesti fara panusi, atunci curata-l, pune-l in tava, stropeste-l cu putina apa, acopera-l cu o folie alimentara si baga-l in cuptor in jur de 6 minute. Scoate-l apoi, inlatura folia si baga-l inapoi in cuptor, de data aceasta pentru 5 minute. Cand a expirat timpul mai lasa-l 2-3 minute.

Daca vrei sa gatesti porumb in cuptorul cu microunde, mai ai la dispozitie o metoda: spala-l bine, cu tot cu panusi, apoi pune-l pe prosoape de bucatarie, pentru a absorbi toata apa, si baga-l in cuptorul cu microunde pentru 3-4 minute. In functie de preferinte, mai poate fi lasat vreo 3 minute.

Din porumb se poate pregati si o delicioasa crema. Pentru aceasta ai nevoie de: 3 linguri de unt sau margarina, un sfert de cana de ceapa tocata, 1 lingura de zahar, piper, sare si un amestec de lapte si crema de branza. Taie boabele de porumb de pe stiulete intr-o farfurie, folosind un cutit ascutit. Apoi, cu partea mai putin taioasa, inlatura orice urma de porumb de pe stiuete.

Topeste untul intr-o tigaie si pune ceapa la sotat. Dupa aceea adauga zaharul si porumbul. Din cand in cand trebuie amestecat cu o lingura de lemn. Prima data se gateste la temperatura medie sau mare, iar apoi la foc potrivit. Dupa 4 minute se da flacara la minim si se pune mixul de produse lactate. Daca porumbul e prea uscat, se incorporeaza inca 2 linguri. Se potriveste de piper si sare, apoi se lasa la fiert la foc mic, cu capac, in jur de 5 minute. Se serveste imediat.

Idei de retete:
- porumb cu putin unt organic, ulei de masline sau de seminte de in, sare si piper, alte condimente etc;
- porumb sotat cu ceapa si chilli verde;
- o salata rece din: quinoa, rosii, ardei gras verde, pastai rosii si, bineinteles, boabe de porumb;
- blat de pizza din faina de porumb;
- guacamole cu boabe de porumb si rosii;
- supa cu boabe de porumb, chilli etc;
- mic dejun cu polenta si compot de fructe uscate;
- salata cu fasole neagra;
- supa Mexicana.

Autor:  Alina Tibichi