Site coolinaria.ro

Totul despre frisca - sfaturi culinare si idei de retete


Totul despre frisca - sfaturi culinare si idei de retete Pe cat este de delicios, pe atat este de pretentios. Cam asa poate fi caracterizat unul dintre cele mai utilizate ingrediente culinare din lume, si anume frisca. Suna tentant o prajitura sau tort cu topping de frisca, insa pentru a obtine acest rezultat delicios trebuie respectati cativa pasi. Iata mai multe informatii despre cum se face frisca, cum se depoziteaza, ce arome ii putem adauga etc.

Trucuri despre frisca:
- zaharul si aromele trebuie puse in momentul in care incepe sa se formeze o crema mai pufoasa. In caz contrar, nu isi va dubla volumul;
- indulcitorul si aromele trebuie incorporate incet, fara a opri procesul de mixare;
- atunci cand crema si-a dublat volumul trebuie oprita mixarea, altfel se transforma in unt;
- ingredientele si ustensilele de bucatarie trebuie sa fie reci;
- inainte de a pregati frisca e necesar ca vasul mixerului sau telul sa fie puse cel putin un sfert de ora in congelator. La fel de bine poate fi tinuta cana mixerului in apa rece in timp ce este pregatita frisca;
- daca temperatura din locuinta are o valoare destul de mare, ideal e frisca sa fie pregatita in cea mai racoroasa camera, iar vasul mixerului sa fie pus intr-un bol cu apa rece ca gheata. Daca in casa e destul de racoros, atunci trebuie deschisa fereastra, iar recipientul cu frisca sa se afle in apropiere;
- frisca batuta un pic mai mult decat trebuie poate fi refacuta daca se pun 2-3 linguri de smantana in ea si se amesteca usor, dar fara ajutorul mixerului.

Cum se face frisca
1. Scoate din congelator telul sau vasul mixerului. Ai grija ca acesta din urma sa fie destul de mare, intrucat frisca isi dubleaza volumul pana la final. Pune bolul intr-un vas mai mare, cu apa rece ca gheata.

2. Toarna smantana si mixeaza in jur de 20-30 de secunde sau pana cand incep sa se formeze bule.

3. Mareste viteza mixerului spre mediu si continua procesul pana in momentul in care crema incepe sa se ingroase.

4. Mareste viteza mixerului pana la maximum. Cu cateva secunde inainte de final se adauga aromele dorite si indulcitorul.

5. Mixerul se opreste in momentul in care crema este pufoasa. Daca pui frisca in alt amestec, atunci bate-o pana devine mai usoara. In cazul in care o folosesti drept topping, atunci trebuie mixata mai mult, pentru a avea o consistenta mai mare.
Ca sa ii verifici textura, scoate paletele mixerului din vas. Daca frisca sta lipita de ustensile, atunci e clar ca are o consistenta mai groasa.

Ca sa poti folosi frisca pentru decorarea unei prajituri, a unui tort si pentru a impiedica pierderea din volum atunci cand e amestecata cu suc de fructe, e bine sa urmezi acesti pasi:
- pune o jumatate de lingura de gelatina intr-o lingura de apa timp de 5 minute;
- apoi muta gelatina intr-un vas rezistent la caldura si tine-o la temperatura foarte mare, pana cand se dizolva. Este foarte important sa nu lasi gelatina sa inceapa sa fiarba.
- dupa ce s-a dizolvat, se lasa la racit. In cazul in care e prea fierbinte, isi va pierde din volum, iar daca e mai rece decat ar trebui, se va ingrosa prea mult si nu se va incorpora cum trebuie in alt amestec.
- pune gelatina si aromele cu putin timp inainte ca frisca sa capete o textura pufoasa.
- continua procesul de mixare.
Frisca astfel obtinuta trebuie utilizata imediat, pentru a fi mai usor de intins pe prajitura.

Variante pentru inlocuirea gelatinei
Iata ce altceva poti face daca nu vrei sa utilizezi gelatina:
- adauga 2 linguri de lapte fara grasimi inainte de a incepe mixarea;
- pune o lingura de sirop de cereale tot inainte de mixare;
- foloseste zahar pudra in loc de cel granulat, intrucat contine amidon de porumb, iar acesta joaca aproximativ acelasi rol ca si gelatina atunci cand e vorba de frisca;
- adauga o bezea topita spre finalul procesului de mixare;
- utilizeaza un produs similar din comert.

Daca vrei sa te asiguri ca frisca nu o sa-si piarda repede din volum, e bine sa respecti urmatoarele lucruri:
1. Tine ingredientele la rece cel putin doua ore inainte de a pregati frisca. Cu cat vor fi mai reci, cu atat frisca se va mentine mai tare.
2. Umple aproximativ pe jumatate vasul unui robot de bucatarie cu frisca si adauga un sfert din crema de branza.
3. Presara cam 3 linguri de zahar si mixeaza pana cand s-au incorporat toate ingredientele.

Daca, dimpotriva, vrei o frisca mai usoara, atunci iata procedeul:
1. Tine bolul mixerului la racit in jur de 15 minute. Astfel vei avea o frisca de consistenta mai usoara, dar mai solida.
2. Foloseste un mixer electric sau un tel (3-5 minute).
3. Pune-o in seringi special pentru decorarea deserturilor.

Cum se depoziteaza frisca
Intrucat este un produs foarte perisabil, trebuie tinuta in cel mai rece loc din frigider. Frisca la cutie trebuie consumata in maximum o saptamana. Iata alte sfaturi:
- frisca poate fi tinuta in frigider pana la 48 de ore. Se pune intr-o sita tapetata cu panza de tifon, deasupra unui vas, si se acopera;
- frisca in cantitate mica se depoziteaza intr-o cutie in vid;
- pentru a fi inghetata, mai intai se pune intr-o forma de copt tapetata cu folie alimentara, neacoperita, apoi se baga in congelator. Dupa ce a inghetat se muta in punga de plastic si se baga inapoi in congelator. Poate fi tinuta asa pana la 2 saptamani.

5 idei de arome
- Bourbon. Ingrediente necesare: frisca, zahar brun, vanilie, o lingura de Bourbon. Aceasta din urma se pune cu cateva secunde inainte de a opri mixarea.
- Condimentata. Ingrediente: frisca, zahar, mix chinezesc de condimente. Se pun toate in vasul mixerului si se bat in jur de jumatate de minut.
- Scortisoara. Ingrediente: frisca, zahar, scortisoara, nucsoara.
- Lavanda. Ingrediente: frisca, zahar, lavanda uscata, lavanda proaspata (pentru decor).
- Caramel si sare. Ingrediente: frisca, sare, sos de caramel.

Autor:  Alina Tibichi