Site coolinaria.ro

10 sfaturi pentru un somn odihnitor


10 sfaturi pentru un somn odihnitor Se spune ca ziua buna se cunoaste de dimineata. Asadar, daca dimineata suntem odihniti, binedispusi, cu chef de munca, vom avea o zi fructuoasa. Ce facem, insa, daca somnul de noapte nu e asa cum trebuie si ne trezim cu dureri de cap, moleseala? Un somn bun iti imbunatateste starea generala, iti creste energia si iti influenteaza in bine productivitatea.

Potrivit unui studiu din 2011, daca adormim mai devreme, iar perioada de relaxare nu este intrerupta, mancam mai putin. Oamenii de stiinta din cadrul Universitatii Northwestern au aratat ca cei care au adormit tarziu s-au confruntat cu raceala, au mancat mai putine legume si fructe si au avut un indice corporal mai mare decat restul persoanelor.

Care este cauza? Atunci cand esti obosit, nivelul hormonului care duce la aparitia senzatiei de foame creste, iar cel care induce satietatea scade. Deci, si chiar daca ai mancat, te vei simti mai putin satul. In plus, apare si problema greutatii. Corpul uman are nevoie de putine calorii pentru a functiona cum trebuie. Daca mananci mereu pentru a-ti satisface foamea, el isi va lua ce-i trebuie, iar restul caloriilor se vor transforma in grasimi.

Intrucat somnul de noapte este cel mai bun pentru refacerea fizica si psihica, iata ce trebuie sa faci pentru a-l imbunatati:

1. Consuma mai putina cafeina, alcool, nicotina si mancaruri picante. Dimineata, la micul dejun, merge o cana de cafea, dar seara, nu. In loc sa iti doresti sa adormi, cafeina te va tine treaz cateva ore.
Alcoolul intrerupe durata somnului si are efect negativ asupra REM (Rapid Eye Movement). In timpul REM-ului creste activitatea cerebrala, frecventa batailor inimii, iar respiratia este neregulata. Lipsa acestora lucruri induce senzatia de oboseala cand te trezesti.

2. Renunta la televizor, laptop, telefon, iPad etc. In loc sa te relaxeze, ele iti vor atrage atentia.

3. Stabileste-ti o ora pentru a adormi si pentru a te trezi. Oamenii de stiinta afirma ca somnul din intervalul 22.00 – 6.00 este esential pentru refacerea fizica si psihologica.

4. Fa exercitii fizice o jumatate de ora in fiecare dimineata. Nu numai ca te vei simti mai energic toatat ziua, dar vei adormi si mai repede seara. Intre exercitii si ora de dormit trebuie sa treaca cel putin 6 ore, timp in care corpul uman se relaxeaza dupa miscare.

5. Racoreste-ti camera. S-a aratat ca temperaturile joase induc somnul, iar noi dormim mai mult si adanc.

6. Incearca sa profiti cat mai mult de lumina naturala. Plimba-ti cainele dimineata, nu seara, lumineaza cat mai mult dormitorul si biroul etc. La expunerea la lumina creste secretia de melatonina, hormonul care regleaza somnul.

7. Daca vrei sa recuperezi o parte din somnul pierdut, dormi o jumatate de ora dupa-amiaza.

8. In cazul in care simti ca adormi inainte de ora normala, incearca sa faci ceva care sa te mentina treaz. Trebuie sa respecti intervalul de odihna pentru ca a doua zi sa fii cat mai fresh.

9. Ia o gustare. Potrivit nutritionistilor, exista o legatura directa intre serotonina si carbohidrati. O gustare cu o ora inainte de ora somnului, cu putine proteine, poate sa creasca nivelul de serotonina (hormonul starii de bine). Acesta din urma este influentat de doua lucruri: insulina si triptofan, un aminoacid din surse protetice. Insulina are rolul de a prelucra sau depozita surplusul de glucoza, aminoacizi si acizi grasi. Cand este suficienta insulina in sange, ea asigura transportul triptofanului la creier, eliminand ceilalti aminoacizi.

Iata 9 gustari ideale pentru un somn odihnitor:
- Carne de curcan.
- Faina de ovaz cu lapte sau nuci. Combina carbohidratii cu proteinele.
- Iaurt.
- Lapte cald.
- Hummus. Acest sortiment de pita are si carbohidrati, si proteine (din naut).
- Banane. Contin: triptofan, melatonina, serotonina si magneziu.
- Migdale.
- Tarta cu cirese.
- Suplimente de valeriana, melatonina, musetel.

10. Apeleaza la un doctor in cazul in care persista problemele cu somnul, desi ai respectat sfaturile de mai sus. Daca esti somnolent toata ziua, te trezesti in miezul noptii, te doare capul dimineata, adormi cand nu trebuie, atunci e semn clar ca trebuie sa soliciti ajutorul unui medic.
In afara de anumite alimente, unii specialisti ne recomanda si o jumatate de ora de meditatie, intrucat ne relaxeaza corpul si mintea, yoga sau o baie cu sare cu mult magneziu.

Autor:  Alina Tibichi