Site coolinaria.ro

Dieta culorilor - alimente pentru fiecare zi a saptamanii


Dieta culorilor - alimente pentru fiecare zi a saptamanii Dieta nu inseamna numai un regim alimentar urmat pentru a da jos kilogramele in plus, ci si pentru a respecta indicatiile unui medic. Cel mai adesea insa, pentru noi dieta este echivalenta cu dorinta de a slabi.

Din diverse motive, unele diete, pur si simplu, nu functioneaza, iar cand renunti la ele parca ai impresia ca te-ai si ingrasat. Te intrebi unde ai gresit, ce trebuia sa faci si nu ai facut, cum era mai bine sa procedezi. Pare ciudat, insa unele intrebari e posibil sa-si gaseasca raspuns in... dieta bazata pe culori.

Important la aceasta dieta e faptul ca iti asigura fitonutrientii necesari pentru a contracara actiunea radicalilor liberi, responsabili de dezvoltarea chiar si a celulelor canceroase. La fel de important este, insa, inainte de a urma o asemenea dieta, sa consulti un doctor, pentru a nu avea probleme de sanatate mai tarziu.

Ultimele studii in domeniu arata ca alimentele colorate au efecte diferite pentru sanatatea noastra. Aparent, e mai bine sa mancam ceva alb, verde si negru decat rosu, portocaliu si galben. Iata in ce consta o dieta bazata pe culori:

Luni - alb. Consuma: cartofi fierti, banane, orez, lapte, branza mozzarella, spaghete, oua fierte, nuca de cocos, conopida, tofu, iaurt, ridiche, taitei etc. Intrucat produsele de culoare alba au destul de multi carbohidrati, e important sa ai grija la cantitati. Aceste alimente sunt benefice pentru persoanele care au o presiune arteriala prea mare sau sufera de afectiuni cardiovasculare.

Marti - rosu. Mananca: cirese, rosii, coacaze, pastrama de vita, gogosari rosii, pepene rosu, struguri roz. Bea vin rosu. De ce? Culoare rosie imbunatateste circulatia sanguina si tonusul muscular, iar licopenul previne aparitia bolile de inima, afectiunile la plamani, prostata etc.
Alimentele rosii si portocalii ii determina pe oameni sa manance din ce in ce mai mult, astfel ca trebuie evitate de catre persoanele care vor sa slabeasca. Daca totusi vrei sa mananci asa ceva, fa-o la micul dejun.

Miercuri - verde. Opteaza pentru: legume, kiwi, ceai verde, broccoli, castravete, varza de Bruxelles, varza chinezeasca, avocado, somon, mango etc. Vei beneficia de mult magneziu, necesar pentru hormoni si muschi. De obicei, aceste alimente nu contin multe grasimi, dar sunt bogate in nutrienti, imbunatatesc starea generala, reduc anxietatea si stresul etc.

Joi - portocaliu. Pune in farfurie: morcovi, papaya, mango, somon, dovleac etc. Carotenoidele din acestea lupta impotriva cancerului si previn imbatranirea.

Vineri - violet. Mananca: struguri negri, prune, afine, agrise, tarhon. Alimentele violet provoaca somnolenta, dar, in acelasi timp, antocianina din ele, un antioxidant important, impiedica formarea cheagurilor de sange.

Sambata - galben. Consuma: ananas, piersici, nectarine, gogosari galbeni, mere dulci galbene, miere de albine, porumb, oua. Bea bere si suc de portocale. Despre culoarea galbena se stie ca imbunatateste vizibil starea emotionala.

Duminica - numai apa minerala.

Alimentele negre contin multi nutrienti si sunt bune pentru persoanele aflate la dieta, cu apoplexie etc. Incearca: susan, ciuperca neagra de copac, peste-sarpe etc.

In cazul unei diete este importanta si carnea. Se spune ca cea fara culoare e cea mai buna in cazul celor care vor sa slabeasca. Contine mai putine grasimi decat altele si chiar jumatate din ce se gaseste in oua si branza.

Autor:  Alina Tibichi