Site coolinaria.ro

Dieta de 17 zile a lui Mike Moreno


Dieta de 17 zile a lui Mike Moreno Reuniunea de 10 ani de la absolvirea liceului sau a facultatii, un nou job, o petrecere foarte importanta, iata cateva momente cand multi dintre noi ar vrea sa arate impecabil, sa aiba o silueta de invidiat. De-a lungul timpului au tot aparut diverse diete adresate mai multor publicuri tinta.

In urma cu cativa ani, dr. Mike Moreno, un fizician din San Diego, California, a creat dieta de 17 zile. Initial, ea a avut menirea de a sari in ajutorul persoanelor intoarse din concediu sa revina la silueta de dinainte, dar apoi a inceput sa fie pusa in practica tot timpul anului. Potrivit initiatorului, un om da jos intre 4 si 5 kilograme daca urmeaza aceasta dieta.

Regimul creat de Mike Moreno se bazeaza pe intensificarea metabolismului. Daca organismul devine confuz creste rata metabolismului bazal, iar grasimile sunt arse mult mai repede.
Intregul plan are 68 de zile, dar e impartit in 4 cicluri, a cate 17 zile fiecare. Iata care sunt:

1. Accelereaza. Se reduce foarte mult consumul de carbohidrati pentru a arde cat mai multe grasimi. Trebuie sa consumi legume fara amidon si carne slaba cat vrei, putin ulei si sa bei ceai verde si in jur de 2 litri de apa. Majoritatea kilogramelor pierdute acum inseamna apa eliminata din organism. Zilnic, mananci aproximativ 1.200 calorii.

2. Activeaza. Are rolul de a reseta metabolismul pentru a stimula arderea grasimilor. Regimul alimentar este la fel ca cel din prima faza, cu doua modificari: se introduc mici gustari din cereale, iar grasimile se reduc la o portie. Se ajunge la 1.500 calorii zilnic.

3. Atinge-ti scopul. Se reinclud anumite alimente in dieta. Are in vedere dezvoltarea obiceiurilor alimentare sanatoase. Consumul nelimitat de carne rosie nu mai este recomandat, ca in prima faza, dar trebuie introduse cat mai multe fructe si legume. Este permis si alcool in cantitate mica.

4. Final. Se contureaza ideea unui nou stil de viata. Daca in primele cicluri a trebuit sa renunti la mancarurile favorite, acum iti este permis sa gusti din ele, insa numai in week-end. Daca, insa, ai acumulat foarte repede cateva kilograme, atunci intoarce-te la faza a doua a dietei.

Noul stil de viata inseamna un regim alimentar cat mai sanatos, din care trebuie eliminate zaharul si prajelile de orice fel. In general, se recomanda sa mananci: oua, piept de curcan, fructe de mare, iaurt, grapefruit, salata, broccoli, varza de Bruxelles, rosii, castraveti, sparanghel, ceai verde.

Iata cum ar trebui sa fie o zi din dieta de 17 zile:
- mic dejun: oua jumari, grapefruit, o cana cu ceai verde;
- pranz: 2 oua fierte, salata (salata verde, morcovi, broccoli, ceapa, rosii);
- gustarea de dupa pranz: iaurt cu fructe proaspete;
- cina: piept de curcan, morcovi si sparanghel la aburi.

Dieta de 17 zile nu face referire numai la regimul alimentar, ci aduce in discutie si miscarea fizica. Se recomanda efectuarea catorva exercitii timp de 6 zile pe saptamana.
Unele persoane sunt de acord cu acest regim de slabit, altele, nu. Iata cateva pareri pro si contra:

Pro:
- poate fi aplicata in orice perioada a anului;
- incurajeaza consumul de alimente neprocesate, naturale;
- ciclul caloric poate ajuta la grabirea procesului de slabire;
- varietatea dietei te motiveaza si previne plictiseala;
- include si carne;
- exercitiile sunt scurte si cu rezultat;
- rezultatele sunt rapide. Potrivit unui specialist, ele se vad chiar din prima faza. In primele 17 zile se pot da jos pana la 7 kilograme, urmand o dieta cu numai 1.200 calorii zilnic.
- spre deosebire de dieta Atkins, planul lui Moreno nu inseamna renuntarea completa la carbohidrati si proteine.

Contra:
- nu poate fi urmata de persoanele care sufera de diabet de tip 1, adolescenti, tineri, femei insarcinate sau care alapteaza;
- consumul caloric ar putea fi prea mic pentru persoanele active fizic;
- mancatul neregulat poate afecta sistemul digestiv;
- stiintific, nu a fost testata suficient pentru a se spune ca da rezultatele scontate, fara efecte negative pentru sanatatea noastra;
- primul ciclu ar putea sa esueze. El consta in detoxifierea corpului si eliminarea produselor nesanatoase. Daca nu consumi suficiente calorii, s-ar putea sa ti se faca foame, iar acest lucru duce la incetinirea metabolismului;
- este o idee proasta ca in week-end sa mananci ce nu ai voie in rest, intrucat poate sa-ti compromita eforturile de pana acum. Daca e vorba de pierdut 1-2 kilograme, dieta da rezultat, insa daca vrei mai mult, abaterea de la regim e posibil sa te impiedice sa gasesti un regimi care sa functioneze mult mai mult timp.

Autor:  Alina Tibichi