Site coolinaria.ro

Totul despre wok


Totul despre wok Wok-ul ajuta la pregatirea eficienta, sanatoasa si naturala a ingredientelor. El este caracteristic bucatariei asiatice. Arata ca o tigaie, insa nu o baza plata, ci una rotunda, cu o grosime de aproximativ 10 cm. A gati la wok inseamna a folosi foarte putin ulei.

Cum se alege wok-ul
Iata ce trebuie sa stii atunci cand iti alegi un wok:
- in general, ai nevoie de un wok cu diametrul 25-30 cm;
- initial, acum foarte mul timp, wok-ul avea doua manere. Acesta e perfect pentru cuptoarele cu gaz intrucat permit flacarii sa ajunga pana la partea superioara a recipientului. Wok-ul cu un maner este ideal pentru prajit alimente, deoarece le poti agita putin miscandu-le cu o singura mana, iar cu cealalta sa mai pui ceva in tigaie;
- la cuptorul electric, baza plata asigura contactul dintre wok si sursa de caldura.

Din ce este fabricat un wok
In general, wok-urile sunt fabricate din fonta, pentru a retine caldura. Cele mai moderne au in componenta otel nealiat, tot pentru a pastra cat mai mult caldura, si sunt ideale pentru temperaturi foarte ridicate. Otelul inoxidabil nu este un foarte bun conductor de caldura.

Pe piata se mai gasesc wok-uri electrice, dar uneori acestea nu incalzesc suficient.
Daca vrei sa gatesti la un cuptor fabricat in Vest, e bine sa utilizezi un wok cu partea de jos plata. Cele rotunde permit extinderea flacarilor pana sus.

Cum se creeaza stratul de protectie
Ca orice alt lucru, daca vrei sa te folosesti de wok cat mai mult timp, trebuie sa respecti anumite cerinte. Pregatirea lui inainte de a-l utiliza pentru prima data inseamna, de fapt, inlaturarea substantelor cu care a iesit din fabrica, acestea avand rolul de a preveni rugina, si in inlocuirea lor cu un strat protector.
Iata in ce consta procedeul:

1. se expune la o temperatura foarte ridicata;
2. se umple cu apa, se pun cateva linguri de bicarbonat alimentar in ea si se lasa la fiert in jur de un sfert de ora;
3. Se curata cu un burete, se clateste si se usuca. Procedeul se repeta pana cand este inlaturat tot invelisul protector.
4. Trebuie uns cu foarte putin ulei. Acesta are rolul de a crea un strat protector datorita caruia mancarea nu se va prinde de vas. Wok-urile electrice si din fonta nu trebuie sa fie unse cu ulei.

Cum se curata wok-ul
- wok-ul trebuie sa fie racit complet inainte de a-l spala cu apa fierbinte si un burete foarte fin;
- se curata numai cu apa, intrucat detergentul poate sa distruga stratul protector;
- trebuie evitate instrumentele din otel pentru a nu zgaria suprafata protectoare;
- inainte de a-l pune in dulap trebuie uscat complet.

Iata pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a curata corect un wok:
1. se inlatura reziduurile din el cu o lingura de lemn;
2. se clateste cu apa fierbinte;
3. se usuca si pe interior, si pe exterior, cu prosoape de bucatarie;
3. se pune apoi pe aragaz, la foc mediu;
4. se unge apoi interiorul cu putin ulei vegetal, pentru a preveni ruginirea.

Wok-ul nu se pune niciodata in masina de spalat vase. Daca, totusi, ai facut acest lucru, urmeaza pasii de mai sus (referitor la curatire si prevenirea ruginei).

La ce poti folosi un wok
Intr-un wok poti sa pregatesti mancare la aburi, sa fierbi, sa prajesti, sa gatesti inabusit etc.

A praji prin agitare consta in a pune mici bucati de alimente in tigaie pentru a le pregati la temperaturi ridicate. Se foloseste foarte putin ulei. Intrucat se fac intr-un timp scurt, alimentele vor fi crocante. Ca sa iasa o mancare delicioasa, asigura-te ca ai langa tine tot ce iti trebuie inainte de a incinge vasul.

Spala legumele foarte bine si toaca-le, iar carnea marunteste-o. Apoi pune wok-ul pe aragaz si adauga putin ulei, agitand usor pentru ca acesta sa se intinda pe toata suprafata recipientului. Pune ghimbir sau usturoi inainte sa arda uleiul. Apoi, pe rand, in functie de timpul necesar fiecaruia, adauga toate ingredientele. Cele care au nevoie de mai mult timp pentru a fi gatite se pun prima data.

Wok-ul se agita in mod constant pentru a nu se prinde nimic de el si pentru ca ingredientele sa se prajeasca. La final se pun condimentele si se adauga lichid, acesta din urma impiedicand ingredientele sa se inmoaie.

Autor:  Alina Tibichi