Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit in wok


Sfaturi pentru gatit in wok Intr-o tigaie wok poti sa prajesti, sa pregatesti ceva la aburi, sa rumenesti etc. In cele ce urmeaza, iti vom da cateva sfaturi pentru gatitul la aburi in wok, pentru prajitul in wok, dar si despre tehnicile de pregatire a ingredientelor pentru a gati ca un adevarat bucatar asiatic.

Cum gatesti la aburi in wok
- pune apa in wok, la fiert;
- sterge sita speciala cu un burete, un prosop de bucatarie sau hartie pergament pentru ca alimentele sa nu se prinda de ea, apoi pune-o pe wok, iar in ea ingredientele;
- acoper-o cu un capac;
- verifica periodic nivelul apei. Ai grija sa nu te oparesti din cauza aburilor atunci cand ridici capacul.

Trucuri pentru a praji in wok:
- pregateste tot ce iti trebuie si asigura-te ca le ai in apropiere inainte de a incinge wok-ul;
- taie ingredientele la marimea potrivita, pentru a se gati repede si egal;
- wok-ul trebuie incins 1-2 minute inainte de a pune ulei in el;
- roteste wok-ul pentru a unge cu ulei cat mai mult din suprafata lui;
- prima data se pun ingredientele aromatice, apoi cele cu proteine, radacinile legumelor, iar la final cele care au nevoie de putin timp pentru a fi gatite. Morcovii, broccoli si varza trebuie gatite mai mult decat varza chinezeasca. Daca nu esti sigur in privinta ordinii lor, atunci pregateste-le mai bine separat;
- foloseste o lingura de lemn pentru amestecare, ca sa previi arderea;
- daca pui prea multe ingrediente in vas risti sa nu se mai rumeneasca si sa nu se gateasca, intrucat scade temperatura. Ca sa nu te confrunti cu o asemenea situatie, pune prima data carnea, apoi scoate-o din wok si adauga legumele, iar cand acestea din urma sunt gata pune inapoi carnea;
- daca ai nevoie de un aglutinant, dizolva o lingura de amidon de porumb in 2 linguri de apa rece si pune amestecul in wok, apoi agita usor pentru ca lichidul sa inceapa a fierbe si sa se intareasca. Daca nu o cere, atunci nu folosi amidon de porumb.

In bucataria asiatica sunt mai multe tehnici de a taia / pregati ingredientele pentru wok. Iata care sunt acestea:
- taiat felii. Tine cutitul vertical sau orizontal si taie de-a curmezisul, nu pe lungime;
- julienne. Feliaza ingredientul, ia cate 2-3 felii subtiri si taie-le astfel incat sa le subtiezi si mai mult;
- taiat cubulete. Urmeaza pasii ca la metoda julienne, apoi pune bucatelele perpendicular pe tocator si taie-le in cuburi;
- tocat marunt. Taie felii sau in cuburi, apoi, folosind cutitul drept pivot, misca numai partea ascutita de sus in jos;
- taiat rondele. Tehnica des utilizata cand e vorba de dovlecei, morcovi etc. Tine cutitul perpendicular pe tocator si taie felii;
- zdrobit. Este o metoda perfecta pentru a marunti usturoiul, ghimbirul etc. Se apasa cu partea lata a cutitului pe ingredient.

Ce trebuie sa mai stii despre bucataria asiatica:
- ingredientele uscate, precum ciupercile negre sau crevetii, trebuie tinute in jur de o jumatate de ora in apa calda inainte de a fi gatite;
- marinarea pestelui, a crevetilor si a scoicilor nu dureaza mai mult de 10 minute;
- carnea proaspata trebuie sa fie intotdeauna marinata;
- tofu trebuie sa fie uscat bine inainte de a fi gatit pentru a absorbi cat mai mult din aroma celorlalte ingrediente;
- intotdeauna foloseste ghimbir proaspat, nu pudra;
- ca sa iasa o mancare cat mai buna, opteaza pentru orezul cu bob lung;
- pentru un plus de aroma, foloseste seminte de susan, de coriandru sau alte condimente uscate. Acestea trebuie sa fie prajite intr-o tigaie mai mica, la foc mediu.

Vrei sa gatesti ceva bun la wok? Iata pasii care trebuie urmati:
- foloseste un wok de marime potrivita. Pentru prajire nu ai nevoie de un recipient mai mare de 16 inch, pentru ca iti va fi greu sa amesteci mancarea.
- asigura-te ca wok-ul a fost pregatit, adica i s-a inlaturat stratul anti-rugina din fabrica. Numai la cele din fonta si otel trebuie procedat astfel.
- pregateste toate ingredientele inainte de a incepe sa gatesti, intrucat wok-ul se incinge foarte repede.
- infierbanta wok-ul inainte de a pune ulei. Mai intai, vasul se preincalzeste pana cand incepe sa fumege usor. Atunci se deschid porii din metal, eliberand aroma. Cand se adauga ulei, porii se inchid.
- ai grija ce fel de ulei folosesti. Cel mai bine e sa ai un ulei cu putine grasimi si cu punct inalt de ardere, ca de exemplu: de susan semi-rafinat, de arahide etc. Evita uleiul de peste.
- ai grija ca temperatura sa fie cea dorita. Daca nu este caldura suficient, alimentele nu vor mai fi crocante si nici nu se vor rumeni.
- gateste la flacara deschisa pentru a avea un control mai mare. Wok-urile fara aderenta nu pot fi folosite la foc mediu, iar o temperatura mare este importanta pentru a usca carnea si pentru a avea legume crocante.
- foloseste ustensile speciale pentru wok.
- indiferent ce gatesti, este important sa agiti din cand in cand wok-ul, pentru ca ingredientele sa nu se prinda de vas si nici sa nu se arda.

Autor:  Alina Tibichi