Site coolinaria.ro

Trucuri dulci (partea a 2-a)


Trucuri dulci (partea a 2-a) Decoratiuni din fructe: Fluturasi din felii fine de para si flori din felii de ananas
Poate va ganditi ca aceste decoratiuni sunt demne de mainile maiestre ale unui cofetar ce are multa experienta.
Secretele si tainele specialistului va sunt dezvaluite acum si sunt la indemana tuturor, pentru a crea frumuseti si bunatati celor dragi.
Aveti nevoie de o para spalata si stearsa bine, careia sa-i pastrati coaja.
Folosind un cutit foarte bine ascutit, taiati para in felii transversale foarte subtiri.
Ca ingrediente folosim 1 lingura de apa si 1 lingura de zahar pudra, pe care le amestecam si le punem intr-un vas mic pe foc.
Le lasam sa fiarba pana ce zaharul este dizolvat.
Reducem focul si continuam sa le fierbem inca 1 minut fara sa mai amestecam.
Cu ajutorul unei pensule curate se ung ambele fete ale feliilor de para cu siropul de zahar.
Lamelele astfel "pictate" le asezam pe un grataras deasupra unei tavi de copt.
Se introduc sub aceasta forma in cuptorul incins la 120ยบ C pentru aproximativ 1 ora.
Cand se scot din cuptor, calde fiind, nu trebuiesc lasate pe gratar pentru ca nu se mai dezlipesc.
Pentru a le modela, le strangem usor de margini in zona de mijloc, realizand forma unui fluturas.
Le punem sa se raceasca pe un cofraj de oua din carton, dupa care le putem folosi ca decor pe torturi, briose, creme de sarlota la pahar sau orice alta prajitura cu crema la exterior.

Pentru a realiza florile decorative din ananas, folosim in acelasi mod cateva felii de ananas, pe care le presam intre doua servete din hartie ca sa extragem cat mai mult suc.
Operatiunea este asemanatoare celei pentru realizarea fluturasilor din felii de para, cu exceptia modelarii finale.
Feliile fine de ananas scoase din cuptor se asaza deasupra alveolelor cofrajului de oua, modelandu-le asemenea unei palarioare.

Cum putem glasa fructele
Cand pregatim briose, un tort, o prajitura sau o crema de sarlota ne gandim "cum o decoram?".
Raspunsul poate fi foarte simplu: de exemplu, ornandu-le cu fructe rosii glasate.
Si acest raspuns este urmat de o alta intrebare: "cum se glaseaza fructele?" Nimic complicat in aceasta operatiune!
Zmeura, afinele, ciresele, ciresele amare si chiar visinele pot deveni un senzational decor pentru un apetisant desert, pe care il putem servi prietenelor la un Five o'clock tea, iubitului in vacanta sau celor mici la umbra umbrelutei din gradina.

Avem nevoie de o pensula fina si curata, speciala pentru prajituri, un albus de ou, zahar tos intr-un castronel si, bineinteles, fructele rosii pe care dorim sa le glasam.
Cu ajutorul pensulei aplicam un strat subtire de albus pe fiecare fruct.
Pe rand, le trecem prin zaharul tos si apoi le punem pe un platou acoperit cu o coala de hartie de copt.
Le lasam sa se usuce cam 1 ora.
Decorul va fi reusit, iar succesul garantat!

Autor:  Maria Raducu