Site coolinaria.ro

Mancare anti-stres


Mancare anti-stres Se spune ca boala secolului al XXI-lea e stresul. Din ce in ce mai multe persoane se plang ca se confrunta cu asa ceva. Locul de munca, scoala, problemele financiare etc. sunt cateva dintre cauzele aparitiei stresului. La fel de multe persoane apeleaza la diverse tratamente pentru a face fata sarcinilor de zi cu zi.

In timp, fara controale medicale, pot aparea probleme grave de sanatate. Pentru a nu ajunge acolo, trebuie sa invatam sa avem grija de noi prin includerea in alimentatie a catorva produse despre care se stie ca lupta impotriva stresului. Iata care sunt acestea:

1. Ciocolata neagra.
Expertii spun ca ciocolata, si in special cea neagra, impiedica pe cat posibil actiunea hormonilor care duc la aparitia stresului. Flavonoizii din ea au proprietati relaxante, iar feniletilamina continuta imbunatateste starea generala.

Potrivit unui studiu efectuat in Elvetia, chiar si o bucatica de ciocolata neagra poate sa micsoreze efectele cortizolului, un hormon steroid eliberat de glanda suprarenala ca raspuns la stres, asupra corpului uman.

In plus, furnizeaza suficienta energie pentru a-ti termina cat mai repede munca. Si apoi, cine ar refuza o tableta, mai mare sau mai mica, de ciocolata?

2. Lapte degresat.
Cati dintre noi nu beau un pahar de lapte cald seara, pentru a dormi mai bine? Potrivit unui studiu, femeile care consuma zilnic lapte degresat sau cu putine grasimi au mult mai putin de suferit din cauza simptomelor asociate sindromului pre-menstrual (PMS).

Spre deosebire de cele care beau mai putin de un pahar pe saptamana, ele isi micsoreaza riscul de aparitie a durerilor, starii de anxietate etc. cu aproximativ 50 procente.

3. Iaurt cu putine grasimi.
Oamenii de stiinta din Slovacia au facut un studiu pe un grup de persoane. Unora li s-a dat zilnic 3 grame din lizina si arginina, doi aminoacizi, iar altora li s-a indus efectul placebo, apoi li s-a cerut tuturor sa tina un discurs.

S-a constatat ca persoanele care au consumat aminoacizi au fost stresate mult mai putin fata de restul. Asadar, iaurtul este una dintre cele mai bune surse de lizina. Cat despre arginina, aceasta se gaseste in nuci.

4. Faina de ovaz.
Serotonina este hormonul care genereaza starea de bine, fiind cunoscuta si sub denumirea de "micul secret al fericirii". Ea este produsa inclusiv de carbohidratii din faina de ovaz.

Si inca un lucru extrem de important: fibrele, in general, intrucat sunt absorbite mai greu de corp, incetinesc consumul de serotonina, astfel ca ne bucuram mai mult timp de efectele acesteia.

5. Pastrav.
In afara de carbohidrati, nivelul serotoninei este influentat si de acizii omega-3, iar pe acestia ii luam din peste, in general.

6. Nuci.
Stresul de zi cu zi inseamna griji, atentie sporita, presiune arteriala mare. Pentru a nu avea probleme cu circulatia sanguina se recomanda sa consumam zilnic 2 linguri de nuci. Arginina continuta de ele este un aminoacid care se ocupa de buna functionare a glandei hipofize.

7. Antioxidantii secretati de afine contraataca efectele hormonilor de stres, precum cortizolul.

8. Seminte de floarea-soarelui.
Acidul folic din ele produce dopamina, iar aceasta induce starea de bine.

9. Spanac.
Magneziul din frunzele de spanac imbunatateste raspunsul corpului uman la stres.

De asemenea, s-a constatat ca persoanele care beau in jur de 600 ml de apa gazoasa in fiecare zi, risca de trei ori mai mult sa dezvolte depresie decat persoanele care consuma mai putin.

Autor:  Alina Tibichi