Site coolinaria.ro

Mancaruri care te fac sa te simti mai bine


Mancaruri care te fac sa te simti mai bine Cine nu s-a confruntat niciodata cu stari de anxietate, nervozitate, grija extrema? Ele apar destul de usor, insa dispar mai greu. Cel mai adesea, fie ne prefacem ca nu exista, fie ne transformam in niste persoane foarte posomorate si nervoase tot timpul. Putini sunt cei care apeleaza la sfatul doctorului pentru a-si imbunatati starea generala. E bine de stiut, insa, ca si noi ne putem ajuta, avand grija ce alimente consumam.

Ce sa mananci cand esti iritabila
Daca, in ultima vreme, ai observat ca te enervezi mai usor, ca ridici tonul sau ca orice lucru marunt te irita, inseamna ca trebuie sa ai mai multa grija de tine. Iritabilitatea e un semn al prezentei stresului. Pentru a face fata sarcinilor de zi cu zi renunta la alimentele care iti imbunatatesc starea pe moment, intrucat irascibilitatea va reaparea imediat cum efectele lor vor trece.

Potrivit afirmatiilor nutritionistilor, cel mai bine e sa combinam alimentele. Astfel, ne vom asigura aportul de carbohidrati, proteine si grasimi. Despre primii se stie ca furnizeaza energie care imediat se consuma. Pentru a impiedica acest lucru, trebuie sa mancam alimente cu grasimi si proteine. Intrucat este incetinita digestia, nivelul de zahar din sange va fi stabil o perioada mai mare.

Una dintre cele mai recomandate combinatii este mar cu unt de arahide. Din fruct extragem carbohidrati, iar din unt grasimi. Acizii mono-saturati din unt intensifica procesul de ardere a caloriilor. De asemenea, pentru o cantitate mai mare de carbohidrati putem manca diverse seminte, paine din cereale integrale, paste integrale, cartofi copti sau fierti (amidonul impiedica digestia carbohidratilor) etc.

Mancaruri care combat anxietatea
Din diverse motive, destul de multe persoane se confrunta cu stari de neliniste, de teama. In general, in caz de anxietate este recomandata socializarea, dar importanta este si dieta zilnica. Pentru a contracara efectele unei asemenea stari e bine sa consumam acizi omega-3. Cel mai puternic efect impotriva anxietatii il au acizii din pastrav, hering, sardine si macrou, adica din pestii de apa curgatoare. De altfel, tratamentele anti-depresive contin acizi omega-3.

Anxietatea poate fi redusa si cu un pahar de lapte degresat sau semidegresat. Important de stiut este faptul ca prezenta anxietatii si a starii de irascibilitate inseamna absenta potasiului din corp, deci e bine sa mancam produse cu cat mai mult potasiu, cum ar fi bananele, semintele de floarea-soarelui, fisticul etc.

Eficient in tratarea anxietatii este si ceaiul de papadie. Un studiu efectuat de o universitate americana a aratat ca apa poate fi benefica in tratarea starilor anxioase. Potrivit raportului, persoanele care s-au hidratat suficient s-au confruntat cu mai putina neliniste decat cele care au uitat sa consume suficiente lichide.

Esti nervoasa?
Nervii pot aparea in multe situatii: neintelegeri cu un coleg de munca / scoala, in trafic, din cauza casierului de la asociatia de proprietari etc. Ca sa te calmezi mai repede este recomandabil sa bei o cana de valeriana, lavanda sau busuioc. Poti incerca si un ceai verde, intrucat are o cantitate mica de cafeina.

Evita sa mananci chipsuri atunci cand esti nervoasa. Nu sunt benefice deloc pentru sanatatea ta. In afara de acestea trebuie eliminate din dieta alimentele excitante, inclusiv vinul. Poti consuma, in schimb: caise, alune, nuci, migdale, prune, portocale, banane etc.

Ce sa mananci ca sa nu mai fii trista
Ai observat ca, uneori, esti trista fara sa ai un motiv concret? Unor femei li se intampla sa se trezeasca dimineata posomorate, desi la serviciu e ok, in viata personala nu sunt probleme etc. Acesta, de fapt, e un semn al lipsei de vitamina D din corp. Serotonina, hormonul starii de bine, nu poate fi produsa daca nu este suficienta vitamina D. Pentru a avea zambetul pe buze chiar de dimineata, mananca lapte cu putine grasimi, cereale si ciuperci. Daca observi ca efectele nu sunt, totusi, cele scontate, apeleaza la niste suplimente din farmacii.

In afara de vitamina D, eficiente sunt si cele din complexul B (6, 9 si 12), datorita prezentei acidului folic. Pe acesta il extragem din: sparanghel, capsuni, drojdie, cereale, galbenus, lapte etc. Mai poti, de asemenea, sa consumi o bucatica de ciocolata neagra, intrucat aceasta asigura o stare de bine, datorita flavonoizilor (acestia influenteaza nivelul serotoninei).

Pare greu de crezut, insa chiar si tristetea e un semn al imunatii scazute. Un studiu canadian de acum cativa ani a aratat ca persoanele care consuma ceai ginseng racesc cu aproape un sfert mai putin decat restul. Secretul consta in faptul ca planta in cauza creste imunitatea.

Foarte important atunci cand esti trista e sa nu bei cafea sau altfel de energizante. In primul rand, iti dai peste cap programul de somn. Apoi, te deshidratezi si iti slabesti imunitatea.

Autor:  Alina Tibichi