Site coolinaria.ro

Mancaruri traditionale englezesti


Mancaruri traditionale englezesti Despre bucataria englezeasca moderna se stie ca are multe retete originare din fostul Imperiu Britanic, lucru vizibil mai ales prin utilizarea anumitor ingrediente ce provin din America de Nord, India sau China.

Unele mancaruri traditionale, precum painea sau branza, carnea fripta, placintele cu carne, legumele fierte, au origini antice. Altele, in schimb, au fost adaptate, prin adaugarea unor ingrediente chinezesti, indiene, italiene, frantuzesti etc.

Iata care sunt mesele zilei: mic dejun, ceaiul de la ora 11, gustarea dintre mic dejun si pranz (brunch), pranz, ceaiul de dupa-amiaza, masa de seara.

Mic dejun englezesc
Traditionalul mic dejun englezesc se serveste, de obicei, in intervalul 7.30 - 9.00. Asa-numitul fry-up breakfast sau Full English consta in: bacon, oua ochiuri sau fierte, rosii si ciuperci la gratar, paine prajita sau cu unt, carnaciori, carnati in sange si o cana de ceai. El nu mai este pregatit in multe case chiar dupa reteta consacrata, insa hotelurile le servesc clientilor masa traditionala.

Carnaciorii englezesti mai sunt cunoscuti sub denumirea de "bangers" si sunt pregatiti din carne proaspata, rar afumata sau uscata. In functie de regiune exista mai multe tipuri de carnaciori. De exemplu, carnatii in sange seamana cu un sortiment frantuzesc si cu Morcilla spaniola, fiind pregatiti din carne de porc.

La micul dejun, englezii mai mananca: paine prajita cu unt, margarina si gem; diverse fructe si cocktailuri de fructe; cereale cu lapte si un mix din lapte fierbinte, zahar si fulgi de ovaz; peste afumat (pregatit la fum rece) etc.

Micul dejun continental se diferentiaza prin faptul ca include alimente care nu sunt gatite. Se poate servi, spre exemplu, croissant cu branza sau sunca si o cana de ceai.

Placinta traditionala este pregatita din: peste alb, cartofi fierti zdrobiti si creveti. Reteta acestei specialitati dateaza inca din Evul Mediu si presupune urmatoarele ingrediente: carne de pui, ciuperci, biftec si bere englezeasca, carne de vita cu ceapa si menta, carne de miel, rosii pasate. In ultimii ani, in reteta a fost inclus curry balti.

La micul dejun se servesc si oua scotiene, care inseamna, de fapt, niste oua fierte tari, invelite in tocatura pentru carnati, bagate in miez de paine si prajite.

Brunch
La ora 11.00 urmeaza brunch-ul, masa care tine loc chiar si de pranz, in cazul in care micul dejun e servit mai tarziu.

Pranz
Formal, i se mai spune luncheon. Este servit in intervalul 12.30 – 14.00 si consta in: sandvisuri, biscuiti si branza; supa si paine; branza, paine si bere (asa-numitul pranz al taranului). Carnaciorii care se servesc, de obicei, la micul dejun pot fi mancati si la pranz.

Ceaiul de la ora 5
Intre orele 15.30 si 17.00 se serveste ceaiul de la ora 5. El consta in: briose din faina de grau sau orz, gem si smantana mai groasa, lipii unse cu unt, diverse sandvisuri si, bineinteles, nelipsitul ceai.

Uneori, pe la ora 18.00, englezii mananca o gustare substantiala, numita si high tea, populara in nordul Angliei si in Scotia.

Supper
Cina se serveste in intervalul 19.00 – 20.30. Ea mai este cunoscuta si sub denumirea de dinner, desi acest termen poate face referire si la masa de pranz. Cinele oficiale inseamna, in general, carne si doua feluri de legume servite in acelasi platou. Adesea, cartoful este una din cele doua legume.

Sosurile sunt alese in functie de carne, astfel: hrean si diverse sortimente de mustar pentru vita, sos de menta pentru miel, de mere pentru porc si sos de paine pentru carne de curcan. La desert se mananca budinca (cunoscuta si ca afters, adica o gustare de dupa o masa).

Pentru cina de duminica se pregateste friptura cu cartofi si se servesc gogosi Yorkshire.

Autor:  Alina Tibichi