Site coolinaria.ro

Bucataria scotiana - retete traditionale


Bucataria scotiana - retete traditionale In ciuda apropierii teritoriale, bucataria scotiana se distinge destul de mult de cea englezeasca. De-a lungul timpului, si-a dezvoltat propriile retete, pe baza de peste, vanat, legume si fructe. In general, este caracterizata prin simplitate si lipsa condimentelor.

Spre sfarsitul Evului Mediu a suferit unele transformari in urma influentelor franceze, in special in timpul Reginei Maria a Scotiei. Dupa o calatorie in Franta, in perioada aliantei franco-scotiene, regina s-a intors la castel cu un alai de bucatari francezi despre care se spune ca au revolutionat ceea ce inseamna mancarea scotiana.

Iata cativa termeni scotieni derivati din denumiri frantuzesti: Ashet (din Assiette), Collop (din Escalope), Cannel (din Cannelle), Howtowdie (din Hétoudeau).

In timpul imigrarilor din secolul al XIX-lea, bucataria scotiana a trecut iarasi prin cateva schimbari majore, primind influente din Italia, Orientul Mijlociu, Pakistan si India. Italienii, spre exemplu, au introdus condimentele.

Specific bucatariei scotiene este faptul ca mai toate preparatele contin cartofi.

Despre Haggis (vezi foto) s-ar putea spune ca e mancarea nationala a scotienilor. Ea consta in organe sau carne tocata, amestecate cu mirodenii si apa, cu care se umple un stomac de porc sau oaie.

Somonul scufundat este alta reteta scotiana celebra. Se fierbe pestele, se lasa la racit in zeama de legume (morcovi, ceapa si telina), apoi se serveste cu cartori fierti in coaja sau cu salata de vara, tot cu cartofi.

Cat despre micul dejun, acesta este foarte asemanator cu cel englezesc. Diferenta consta intr-o reteta traditionala de ceai si terci de cereale. Sa nu uitam de celebrele oua scotiene. Se pregateste o umplutura din carne tocata, ou crud, piper, sare si diverse legume, apoi se ia cate putin din compozitie, se introduce cate un ou fiert, se da totul prin pesmet si se pune la prajit.

Desertul de la pranz, cel mai adesea, inseamna mere si pere.

Iata cateva mancaruri scotiene:
- supe: cullen skink (pregatita din: cartofi, ceapa si peste afumat. Cullen este numele unui oras din nord-estul Scotiei), Cock-a-leekie (pregatita din: praz si supa de pui. Reteta traditionala includea si prune), Partan bree (partan, echivalentul scotian pentru crab. Cu alte cuvinte, supa concentrata de rac) etc.;
- peste si fructe de mare: peste afumat Arbroath (dupa denumirea unui sat scotian), mancarica cu cod, scrumbie afumata, Kedgeree (pregatita din: peste, oua, orez);
- desert: crema arsa sau crème brûlée, Cranachan (pregatit din: frisca, miere de albine, whisky si zmeura), budinca de marmelada, placinta de afine etc.;
- fripturi: sunca Ayrshire, carnati in sange, escalop (collops), jambon Mutton, muschi Potti, sitar prajit, carnati Square, placinta scotiana (cunoscuta si drept placinta ciobanului).

Autor:  Alina Tibichi