Ca orice alta bucatarie, si cea din Tara Galilor a suferit mai multe influente de-a lungul timpului, dar si-a pastrat principala trasatura, si anume gustul de
praz si carne de miel. Acest lucru nu este de mirare, intrucat locuitorii de acolo sunt specializati in cresterea oilor, iar
prazul e considerat leguma nationala.
Diferente extraordinar de mari intre bucataria galeza si cea englezeasca nu exista. Se remarca, insa, folosirea scoicilor si a algelor in pregatirea micului dejun traditional. Este vorba de un sortiment de
scoici prajite care se servesc cu
alge de ocean. Acestea din urma sunt culese de pe tarmurile stancoase ale coastei de sud a Tarii Galilor. Ele pot fi servite si simplu sau cu
carne de oaie.
Micul dejun in general cuprinde
bacon, oua si clatite facute din terci de ovaz, umplute cu spanac si pregatite in forme mici (blinii).
Daca englezii obisnuiesc sa gateasca friptura pentru
masa de duminica, locuitorii din Tara Galilor prefera traditionalul "Welsh lamb", adica
miel galez.
Iata cateva mancaruri specifice Tarii Galilor:
- Tatws Pum Munud: friptura cu cartofi, sunca si legume, coapta pe plita;
- Tatws Popty: friptura cu legume, cartofi si o bucata de carne, pregatita intr-un cuptor;
- branza topita, uneori amestecata cu bere, care se intinde pe felii de paine prajita sau se mananca cu covrigi;
- Cawl: carne de miel si praz;
- placinta ciobanului;
- supa de praz;
- miel fript cu sos de menta;
- peste unditar cu alge oceanice;
- Faggots: piftele facute din ficat de porc sau miel, cu ceapa;
- carnaciori: chisca umpluta cu branza, oua si miez de paine;
- Crempogau: clatite galeze cu lapte batut.
Foto: Wikipedia
Autor: Alina Tibichi