Site coolinaria.ro

Gastronomia lombarda


Gastronomia lombarda Daca vrei sa gusti ceva lombard, atunci sigur vei regasi in mancare urmatoarele ingrediente: orez, carne de porc sau de vita, unt, porumb si untura. In general, bucataria italiana este asociata cu tot felul de retete de pizza si paste, mancaruri mai grele, insa in regiunea Lombardiei se pune accent pe: produsele lactate (orasului Milano i se mai spune si Paneropoli, adica orasul smantanei), orez si peste (crap, sturion, stiuca).

Cat despre rosii si celebrul ulei de masline, acestea pot lipsi cu desavarsire din multe retete. Acesta e unul din motivele pentru care se poate afirma ca bucataria lombarda se aseamana destul de mult cu cea a Europei Centrale.

Pentru gastronomia mondiala, Lombardia inseamna diverse sortimente de branza, cum ar fi: Gorgonzola (din lapte de vaca sau capra nedegresat), Crescenza, Robiola (din lapte de vaca, oaie si capra), Taleggio si Grana Padano.

Mancaruri specifice orasului Milano (considerat capitala Lombardiei):
- ossobuco alla milanese (muschi de vitel cu legume, vin alb si supa de pui);
- cotoletta alla milanese (antricot prajit, asemanator snitelului vienez, dar gatit cu tot cu os);
- risotto alla milanese (orez cu sofran);
- cassoeula (se pregateste mai ales iarna, din varza si carne de porc);
- panettone (prajitura de Craciun; paine dulce cu portocale, lamaie, stafide). Potrivit unei legende, denumirea de panettone face referire la palaria calugarului Antonio. Altii spun insa ca, acum foarte multi ani, un nobil s-a indragostit de fiica brutarului Toni, iar pentru a o cuceri s-a deghizat in brutar si a creat o prajitura speciala: pan di toni).

In Bergamo se consuma mancaruri bogate in grasimi animale, precum: polenta taragna, casonsei, inima de vitel in stil bergamez etc.

Brescia e renumita pentru: oca ai ferri (gasca la gratar), verzata (varza cu telina, morcov si rosii pasate), polenta e uccelli (frigarui de pasari uccello cu polenta), riso alla pitocca (orez cu carne de pui) etc.

Zona celebrului lac Como se mandreste cu retete bazate pe fructe de mare si peste si cu o polenta pregatita cu unt si branza.

Bucataria din Mantua e recunoscuta pentru aromele dulci si acre, specifica fiindu-i reteta de tortelli di zucca (ravioli cu dovleac).

In Pavia predomina mancarurile pe baza de orez. Despre celebra Zuppa alla Pavese se spune ca a fost inventata de regele Francisc I al Frantei. De Pasti, aici se pregateste torta del Paradiso.

Orazul Varzi e renumit pentru salam, iar Monza pentru carnaciorii de porc.

Autor:  Alina Tibichi