Site coolinaria.ro

Bucataria italiana pe scurt


Bucataria italiana pe scurt Cele mai cunoscute produse din bucataria italiana sunt pastele, pizza si panettone. Desi sunt adevarate delicii, multe persoane le evita intrucat silueta de invidiat ar fi compromisa. Cine ar crede, insa, ca niste paste cu sos nu ne afecteaza greutatea? E oarecum paradoxal, dar adevarat. Daca am respecta patru lucruri importante, nu ne-am mai face griji cu privire la kilogramele in plus.

In primul rand, locuitorii peninsulei nu consuma paste in aceeasi cantitate precum o facem noi. In al doilea rand, cu cat mesteci mai incet, cu atat mananci mai putin, intrucat apare mai repede senzatia de satietate. Persoanele care mesteca foarte repede, practic, nu lasa timp suficient creierului pentru a trimite stomacului impulsuri ca foamea a disparut.

Apoi, bucataria italiana pune accent pe ingrediente consumate proaspete sau cel mult gatite al dente (nu numai in cazul pastelor). Nu in ultimul rand, bucataria italiana se bazeaza foarte mult pe legume, peste, ulei de masline, produse lactate. Grasimile monosaturate din uleiul de masline, spre exemplu, reduc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.

Asa cum si bucataria englezeasca cuprinde mai multe mese de-a lungul zilei, cea italiana consta in: mic dejun, gustare (servita cu precadere in centrul si sudul tarii), pranz, merenda (gustarea de dupa pranz) si cina.

Mic dejun
Se serveste in intervalul 7.00 – 10.00. Spre deosebire de cel irlandez sau cel britanic, prima masa a zilei in Italia este pregatita in stil continental. Micul dejun traditional italian, numit si colazione, consta in: cafea cu lapte, cafea cu paine si unt sau gem. Dimineata se mai mananca briose, paine prajita, iar daca te afli intr-un local esti servit si cu cappucino, espresso si pateuri, salata de fructe, muesli si iaurt.

Gustarea de dupa micul dejun
Se serveste cu precadere in centrul si sudul Italiei si consta in baghete sau un panino, adica un sandvis din paine (ciabatta, spre exemplu), salam, sunca si branza.

Pranz
Pranzul este considerat de italieni cea mai importanta masa a zilei. De aceea, multe magazine se inchid in intervalul 13.00 – 16.00. Elevii fie mananca la scoala, fie merg acasa. Pranzul italian presupune: felul I, felul II si un desert sau fruct.

Merenda
Gustarea de dupa pranz se serveste, de obicei, intre 15.00 si 16.30 / 17.00. Se aseamana destul de mult cu micul dejun. Consta in: lapte fierbinte, paine cu miere de albine sau gem, cornuri, salata de fructe, briose, biscuiti etc. In centrul Italiei se servesc bruschetti (paine prajita cu usturoi, ulei si sare) si paine prajita cu rosii proaspete.

Cina
Italienii prefera sa manance ceva mai usor, precum o supa, salata, paste.

Structura traditionala a unei mese italiene
O masa italiana completa cuprinde:
- aperitiv. De obicei, se sta in picioare si se servesc bauturi alcoolice sau non-alcoolice, alaturi de alune, branza, masline.
- antipasto. In mod normal, se pregateste ceva rece si mai usor decat felul I. Se mananca: mozzarela, bruschetti, salam, salata de legume, somon rece, creveti.
- felul I. Mancarurile se servesc calde / fierbinti si sunt mai usoare decat felul II. Iata cateva retete: risotto, paste cu sos, supa, gnocchi, polenta, lasagna.
- felul II (partea principala a unei mese). Se mananca: peste cod, carne de curcan / porc/ pui / vita, carnaciori etc. Felul II se serveste in majoritatea cazurilor si cu alte mancaruri in afara de friptura (in italiana i se spune contorno), cum ar fi legume proaspete sau gatite si cartofi. Intotdeauna acestea se pun intr-o farfurie separata.

- branza si fructe. In mod normal, se servesc fructe caracteristice zonei respective.
- desertul consta in: panna cotta, tiramisu, panettone, prajitura Pandoro, inghetata, specialitati locale (zeppole – gogosi – in Napoli; prajituri Cassata in Sicilia etc.)
- pauza de cafea presupune savurarea unui espresso mic. Spre deosebire de alte tari, in Italia nu se serveste cafea cu lapte, ci mai mult bauturi pe baza de cafea, cum ar fi espresso, consumate in cantitati mici, dar fierbinti.
- ammazzacaffè este bautura care incheie o masa. Se ofera: Amaro, Grappa, Limoncello etc. Aceste bauturi sunt menite sa ajute la o digestie mai buna.

Bucatarii locale
Fiecare regiune a Italiei se caracterizeaza prin anumite produse. Spre exemplu, cea venetiana e cunoscuta pentru risotto. Chiar si acest fel de mancare se poate pregati cu ingrediente diferite de la o zona la alta. Venetia e renumita si pentru polenta, un produs pregatit in special in mediul rural.

In sudul Tirolului se mananca strudel cu mere, prajituri cu cartofi, paine cu secara etc. In schimb, regiunea toscana e caracterizata prin simplitate. In principal, aici, mesele constau in: branza, legume, ciuperci si fructe proaspete. Cat despre pasta alla carbonara sau pasta all'amatriciana, acestea se pregatesc in zona Lazio.

Autor:  Alina Tibichi