Site coolinaria.ro

Ce se mananca in Venetia


Ce se mananca in Venetia Diversitatea este cuvantul ce caracterizeaza bucataria venetiana. Gastronomii o impart in trei: bucataria din zona de coasta, continentala si de munte.

In arealul de coasta se pregatesc, in principal, mancaruri pe baza de peste si fructe de mare. In centru sunt populare: carnea la gratar, cu polenta si legume sau cartofi, risotto, ficateii de pui, bigoli (spaghete subtiri), fettuccine (noodles pregatite in casa), ravioli, gnocchi (paste facute din cartofi), servite uneori cu carne de rata, alteori cu mazare si ciuperci.

Bucataria venetiana din zona muntoasa se bazeaza, in principal, pe carnea de porc, cu polenta, si pe retete cu ciuperci si branza de vaci. Tipice acestei regiuni sunt casunzei, paste facute in casa, asemanatoare destul de mult cu ravioli. Tot aici se mananca si strudel cu mere, acesta fiind o influenta austriaca. In concluzie, cu cat ne indepartam de zona de coasta, cu atat se foloseste mai mult carnea in detrimentul pestelui.

In mare, cand spui bucatarie venetiana spui: carne de rata, paste bigoli, orez (influenta araba), baccalà Mantecato (crema de peste cod) si sandvis venetian (doua felii de paine fara coaja, cu maioneza, oua, ton, mozzarella, rosii, sunca uscata si masline).

Un lucru mai putin stiut despre gastronomia venetiana este faptul ca, in trecut, carnea de pisica era un ingredient destul de utilizat. Astazi, acest lucru este interzis.

Din bucataria italiana nu lipsesc: uleiul de floarea-soarelui, uleiul de masline, otetul, untul, siropul de mustar si fructe, salsa verde etc. Cat despre condimentele orientale (scortisoara, cumin, boabe de mustar etc.), acestea au fost incluse in mancaruri inca din Evul Mediu, fiind alta influenta araba.

Iata cateva retete italiene gatite cu precadere in regiunea venetiana:
- rixi e bixi: mancare simpla, numai din risotto, cu slanina, mazare si supa de pui;
- polenta e schie: creveti pe pat de polenta;
- bigoli in salsa: paste bigoli cu ansoa si sos de ceapa;
- rixoto de gò: orez cu peste goby (specific lagunei venetiene);
- pasta e faxioi: supa de fasole cu noodles;
- fegato ała venesiana: ficatei cu ceapa;
- sepe al nero: sepia gatita in sucul propriu;
- tiramisu: mascarpone, ciocolata, biscuiti italieni (la noi se folosesc piscoturile);
- mandorlato: nuga venetiana;
- ficat de vitel cu polenta (reteta mai mult austriaca);
- riso vialone nano: risotto pregatit dintr-un sortiment de orez din sudul Veronei;
- fasioi in salsa: fasole in sos;
- rata salbatica in sos de sardele (reteta cu influenta austriaca).

Polenta, mamaliga pregatita dupa o reteta poloneza, era servita inainte chiar si la micul dejun.

Cele mai cunoscute deserturi venetiene sunt: frittelle (gogosi cu nuci, servite mai ales in timpul carnavalului), baicoli (biscuiti), foccaccia etc.

Din categoria bauturi se servesc in special vinurile: Prosecco (sec, gust dulce), Pinot Grigio si Bianco di Custoza.

Autor:  Alina Tibichi