Site coolinaria.ro

Mancaruri si bauturi specifice pentru Hawaii


Mancaruri si bauturi specifice pentru Hawaii Bucataria hawaiiana este un amestesc de influente americane, chinezesti, japoneze, filipineze, coreene, portugheze si polineziene. In Hawaii, in stil chinezesc se gatesc prajelile, preparatele dulci si acre, orezul si pestele. De la coreeni au fost preluate kimchi (mancare vegetariana), carnea dezosata cu sos dulce de usturoi, orezul cu legume, namulul (pregatit tot din legume), gochujang (condiment si dulce, si picant).

Portughezilor li se datoreaza includerea in dieta zilnica a carnii de porc, a rosiilor si a ardeiului iute, dar si pregatirea painii dulci si a malasada (niste gogosi). Japonezii au adus bento (caserola cu masa de pranz) si sashimi (carne proaspata, feliata foarte subtire), precum si mai multe metode de a gati, si anume: prajire, fierbere, la aburi.

Locuitorii din Puerto Rico si-au facut simtita prezenta prin utilizarea condimentelor. Cat despre filipinezi, acestia au introdus fasolea si mazarea, marinarea mancarurilor in sos vinegrette sau de usturoi si au inlocuit orezul cu cartofi dulci. Bucatariile vietnameze si tailandeze s-au remarcat cu sosul de peste si galangal (o planta din familia ghimbirului).

Acum doua decenii, 12 bucatari-sefi din Hawaii au pus bazele unei miscari menite sa promoveze arta culinara de acolo, numita Bucataria Regionala Hawaii. Principalul atu al zonei, potrivit forului respectiv, consta in fructele si legumele cultivate in pamant vulcanic, in carnea de vita si de peste.

Mancaruri cu specific hawaiian:
- Lomi Lomi Salmon. Se face o pasta din: sare, somon, ceapa si rosii. Ceapa alba indulceste gustul
- Tuna Poke se pregateste din: ton proaspat, marinat in sos de soia, cu ghimbir si ulei de susan, servit cu felii de castravete
- Poi este considerata mancarea nationala a locuitorilor din Hawaii intrucat este gatita inca dinainte ca influentele vestice sa se faca resimtite. Se pregateste din radacina de leguminoase, un sortiment adus din Polinezia (fiarta, cojita si facuta pasta)
- paine hawaiiana (de fapt, paine portugheza)
- Kimchi (varza si sare)
- Pui Char Siu (e “imprumutata” din China si se pregateste din coaste. O varianta cu mai putine grasimi consta in folosirea pulpelor de pui)
- Adobo de pui si porc (carne cu sos vinegrette)
- carne de porc Kalua (porc la protap).

Iata cateva bauturi hawaiiene:
- Okolehao (lichior Hawaiian facut din radacina plantei Cordyline fruticosa);
- cocktail Blue Hawaii (rom, lichior Curacao, suc de ananas, votca);
- cocktail Mai-Tai (rom, lichior Curacao, suc de lime);
- Kava (originar din Oceania);
- vin Hawaii (produs cel mai mult pe insula Maui);
- bere Hawaii.

Autor:  Alina Tibichi