Site coolinaria.ro

Mancaruri din New England


Mancaruri din New England In nord-estul Statelor Unite ale Americii se regaseste bucataria Noii Anglii. Statele puternic influentate sunt: Maine, New Hampshire, Vermont, Massachussetts, Rhode Island si Connecticut.

Despre Vermont se poate spune ca e renumit datorita branzei Cheddar si siropului de artar. Connecticut e cunoscut pentru: pizza pregatita in stil napoletan, scrumbii si budinca de cereale. In Maine se mananca mult homar, iar in Massachussetts, peste cod si scoici.

Iata principalele caracteristici ale bucatariei din New England:
- se spune ca a dat intregii Americi "cele trei surori", si anume fasolea, porumbul si dovleceii.
- fructele de mare si produsele lactate se folosesc foarte mult;
- des intalnite sunt: siropul de artar, burta de porc afumata si sarata, coacazele;
- cel mai adesea, mancarurile se fierb sau se pregatesc la cuptor;
- cartoful este legume de baza.

Mancaruri specifice:
- fasole cu bacon (orasul Boston e numit "Beantown" datorita faptului ca acolo se consuma multe fasole);
- moluste prajite;
- Succotash (din porumb verde, fasole si, eventual, carne);
- Friptura Yankee (carne de vita fiarta inabusit);
- cartofi glazurati cu sirop de artar (perfecti pentru Ziua Recunostintei, spre exemplu);
- Sole Dore (numit dupa un oras din Anglia): calcan in aluat nefermentat, sotat in unt;
- scoici cu sparanghel si sos (preparat din unt si vin alb);
- paine irlandeza cu bicarbonat de sodiu (caracteristica de St. Patrick's Day);
- paine neagra;
- paine cu dovleac;
- paine cu coacaze;

Bauturi:
- cidru de mere;
- suc de coacaze;
- diverse frappe-uri;
- lapte cu cafea.

Deserturi:
- prajiturele Johnny (atestate din 1775; lipie preparata din faina de porumb);
- budinca de cereale;
- inghetata de casa;
- placinta de rubarba;
- briose cu crema de afine si smantana;
- briose cu afine si faina de porumb;
- gogosi cu crema Boston;
- clatite cu faina de porumb (ideale la micul dejun, pot fi umplute cu diverse dulceturi si gemuri).

Autor:  Alina Tibichi