Site coolinaria.ro

Despre bucataria germana


Despre bucataria germana De la o zona la alta, bucataria Germaniei difera mai mult sau mai putin. Principalele criterii care fac diferenta sunt formele de relief si vecinatatea cu statele dimprejur.
Astfel, daca in sud se simt influente elvetiene si austriece, in sud-vest se intersecteaza cu bucataria frantuzeasca, iar in rasarit predomina aromele est-europene.
Mai mult, in zonele nordice, intrucat este mult mai rece, iar locuitorii trebuie sa faca fata temperaturilor geroase, se intalnesc multe retete bogate in calorii si fibre.

Iata cateva informatii inedite despre bucataria nemteasca:
- se consuma carne de porc, vita si pui;
- uleiul de alune se intrebuinteaza de aproximativ 11.000 de ani;
- exista peste 600 de retete de paine si 1.200 de aluat de foi;
- cele mai vechi mirodenii utilizate sunt patrunjelul, telina si mararul;
- cele mai folosite ingrediente sunt mustarul, hreanul si boabele de ienupar;
- in Evul Mediu, fata de maritat trebuia sa aiba in zestre un camp cultivat cu sparanghel, leguma des intalnita in bucataria germana si astazi.

Bucataria germana pe regiuni
1. Stilul sud-vestic (Baden, Palatinate, Saarland si Swab)
- este puternic influentat de vecinatatea cu Franta;
- Baden este considerat un adevarat paradis culinar, intrucat solul foarte fertil le-a permis localnicilor sa cultive tot felul de legume, creand astfel si multe retete;
- in Palatinate se folosesc putin mai multe condimente decat in restul Germaniei. Ingredientele principale sunt carnea de porc, ceapa, cartofii, sparanghelul si prazul, din care se gatesc multe mancaruri delicioase. Tot aici se produce vinul Pfalz;
- in Saarland se pregatesc retete bogate in calorii si fibre;
- in regiunea swaba se gatesc mancaruri copioase, transmise din generatie in generatie. Se folosesc multe paste.

2. Stilul Hessen (central-vestic)
- regiunea Hessen e considerata taramul cartofilor.

3. Stilul bavarez (sud-estic)
- este influentat mult de bucataria austriaca.

4. Stilul francofon (sudic)
- vecinatatea cu Franta isi spune cuvantul.

5. Stilul nord-vestic
- pestele si fructele de mare se gatesc mult mai mult decat in alte locuri, datorita apropieri de Marea Nordului si Marea Baltica. Zona e renumita pentru carnaciori si painea din orez.

6. Stilul nord-estic
- se bazeaza pe mancaruri copioase si fructe de mare.

7. Stilul estic
- are la baza multe fructe si legume.

Mesele principale
De obicei, micul dejun al nemtilor include paine sau baghete cu branza si dulceata, sunca, carnaciori din ficat (Leberwurst), marmelada, miere de albine, oua, cafea, ceai, lapte cu cacao.

Pare ciudat, insa chiar si micul dejun poate fi servit alaturi de musafiri. Nemtii obsinuiesc sa-si cheme prietenii pentru a lua prima masa a zilei impreuna. Micul dejun tarziu se numeste Sunday brunch.

Pranzul in Germania este cea mai importanta masa a zilei, pe cand cina este o masa usoara, alcatuita in principal din varietati de paine, carne si carnaciori, branza, legume.

In afara de acestea mai exista: Brotzeit (in traducere, vremea painii), Kaffee und Kuchen (timp de cafea si prajitura) si Vesper (gustarea dinainte de cina).

La capitolul bauturi, Germania este renumita pentru bere. In afara de aceasta se mai consuma: vin, cafea (in general, filtrat), ceai, Schorle (suc sau vin amestecat cu apa minerala) si Spezi (cola si suc de portocale).

Autor:  Alina Tibichi