Site coolinaria.ro

Bucataria ruseasca traditionala


Bucataria ruseasca traditionala Un proverb rusesc spune ca o casa este facuta din placinte, nu din pereti, pentru a pune accent pe importanta acestui desert, iar potrivit unui obicei, musafirii trebuie sa fie intampinati cu paine si sare, intrucat se crede ca dintotdeauna painea a simbolizat prosperitatea si sanatatea tarii (cuvantul rusesc khlebosol'stvo – care inseamna ospitalitate – este format din termenii khleb – adica paine – si sol – sare).

Generalitati
Daca bucataria italiana este renumita pentru numeroasele retete de paste si pizza, celei rusesti ii sunt specifice salata de sfecla rosie, caviarul, placintele si, bineinteles, vodka. Foarte putine persoane stiu, insa, despre aceasta licoare ca, de fapt, a fost adusa din Italia in secolul al XV-lea.

De-a lungul istoriei, datorita diverselor influente, din vestul Europei si pana in estul Asiei, Rusia si-a conturat una dintre cele mai bogate bucatarii din lume. La inceput insa, masa era destul de simpla. Se baza pe legume si cereale, apoi pe ciuperci, produse lactate si peste. Carnea, in general, era mai putin consumata, din cauza numarului mare de zile de post.

Mancaruri rusesti
Bucataria ruseasca s-a bucurat mereu de ce i-a oferit natura din plin, si anume: caviar, peste, carne de pui, ciuperci si miere de albine. Sturionul se afla pe masa rusilor dintotdeauna. De la aceasta specie de peste provine celebrul caviar negru.

Reteta faimoasei paini rusesti a aparut spre sfarsitul secolului al XIX-lea si a devenit atat de cunoscuta, incat nici macar faina alba nu o poate inlocui pe cea din orz. Potrivit unor studii, aceasta paine are foarte multi nutrienti.

Nu poti hrani un rus daca nu ii oferi kasha, un fel de mancare traditional, simbol al casei. Se pregateste din: lapte, smantana, carne si supa de peste. In urma cu multi ani, petrecerea organizata cu ocazia unei nunti se numea kasha.

Ciorba este nelipsita de la orice masa. Favorite sunt ciorba de varza, numita shchi, si borsul de sfecla rosie.

Legumele de baza sunt: castravetii, cartofii, varza, napul si hreanul. Spre deosebire de bucatariile frantuzesti, americane sau din Orient, in Rusia legumele se pregatesc si se consuma separat.

Mesele principale ale zilei in Rusia
Micul dejun (zavtrak): sandvis cu branza, salam, sunca, si o cana de cafea pentru adulti; copiii prefera oua fierte, omlete si kasha (cereale gatite, servite cu zahar, lapte si unt);

Pranz (obed). Se serveste in intervalul 13.00 – 15.00 si este cea mai importanta masa a zilei. Incepe cu o portie mica de zakuska (hering sarat ori o salata). Este urmata de supa (daca e de pui, se pune in oala toata carnea; daca e de vita, atunci se lasa la marinat intre 2 si 4 ore, cu legume, apoi se mananca cu legume proaspete, mazare uscata sau fasole, orez sau orz.

Dupa supa urmeaza servirea felului principal. Rusii prefera, in general, peste proaspat. Daca, in schimb, pe masa se pune friptura, atunci garnitura consta in castraveti, ciuperci proaspete sau smetana (smantana cu pana la 30% grasimi). Frunzele de varza sunt umplute cu carne si orez in sos de tomate. Sosiski este un carnacior foarte popular. Felul principal este servit cu cereale, cartofi, castraveti sarati, paste si intotdeauna cu paine. Pranzul se incheie cu o cafea, un ceai, un compot sau suc de fructe (kisel).

Cina (uzhin) este momentul in care se aduna toata familia in jurul mesei si se pun noutatile de peste zi. Se poate servi supa, iar felul principal consta in tarte cu cartofi si sos de ciuperci, branza de vaci. Se incheie cu ceai sau lapte.

Alte caracteristici ale bucatariei rusesti:
- foarte mult timp, principalele ingrediente pentru pregatirea mancarurilor au fost: faina, meiul, orezul si ovazul;
- procesul de coacere a produselor din cereale este foarte vechi si continua sa fie utilizat;
- carnea de vanat este populara;
- intinsele paduri ofera tot felul de fructe;

- pestele afumat este foarte apreciat;
- vodka nu lipseste de pe nici o masa, indiferent de ocazie, indiferent de zona;
- marea expansiune ruseasca din secolele al XVI-lea – al XVIII-lea a insemnat rafinarea retetelor si tehnicilor culinare. Este vorba de perioada in care se importa masiv peste afumat, ciocolata, vinuri, sucuri, legume verzi etc. Multe erau aduse din Franta si Austria;

- bliniile sunt clatite subtiri, preparate din aluat, despre care se credea in era pre-crestina ca sunt un sumbol al soarelui, datorita formei rotunde. Se pregateau la sfarsitul iernii, pentru a marca reinnoirea naturii.

In bucataria ruseasca traditionala exista, in general, trei mari modalitati pentru a gati carnea:
- fiarta in supe, apoi folosita drept al doilea fel ori servita rece;
- prajita cu cereale (in cazul maruntaielor);
- prajita la cuptor.

Bauturi rusesti
In Rusia exista candva o bautura preparata din miere de albine. Se puneau la macerat doua treimi miere de albine si o treime suc de coacaze in butoaie mari, ingropate in pamant si tinute asa de la 15 la 40 de ani. Din pacate, in secolul al XVIII-lea a fost inlocuita de vodka.

Vodka ruseasca e pregatita fie din cereale, fie din cartofi si diverse ingrediente, de la ardei iute si hrean, pana la fructe.

Cea mai veche bautura ruseasca este Medovukha. Are un gust dulce, concentratie destul de mica de alcool si este pregatita din miere de albine fermentata, careia i se adauga diverse condimente.

In afara de acestea, rusii mai beau vin si bere. Intrucat imperiul vinului se dezvolta foarte incet, majoritatea specialitatilor sunt importate.

La capitolul bauturi non-alcoolice (sau cu foarte putin alcool), trebuie mentionate Kvass si Sbiten. Prima se prepara din faina, apa si malt lichid. Din acestea se pregateste un aluat, care se lasa la fermentat, se prajeste, se toarna peste el apa fierbinte, apoi se strecoara si i se adauga drojdie si zahar.

Traditia ruseasca a ceaiului dateaza din secolul al XVI-lea, cand Astrakhan si Kazan s-au alipit Rusiei.

Foto: Wikipedia

Autor:  Alina Tibichi